Klaipėdos valdžia atmintiną dieną pamiršo


2011-08-23
Daiva Janauskaitė
Klaipėdos valdžia atmintiną dieną pamiršo

Molotovo – Ribentropo pakto sudarymo dieną Klaipėdoje savivaldybės Kultūros skyrius neorganizuoja jokių renginių. Prieš metus pasikeitus įstatymui dėl vėliavų iškėlimo tvarkos, uostamiestyje dėl vėliavų kilo painiava.

Iki pernai vadinta Juodojo kaspino ir Baltijos kelio diena dabar vadinasi Europos diena stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti ir Baltijos kelio diena. Nuo pavadinimo esmė nepasikeitė. Tai data, kai sovietų ir nacių aukšti vadovai padalijo Europą, o tuo pačiu iš žemėlapio ištrynė kelias nepriklausomas valstybes, tarp jų ir Lietuvą.

Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Raimonda Mažonienė teigė savivaldybė šios dienos paminėjimo renginių neorganizuoja.

„Mes neturime tokio įsipareigojimo tai daryti, nes mes organizuojame didžiąsias šventes. Kalėdos, Naujieji Metai, Sausio 13 ir 15-oji, Vasario 16-oji, Kovo 11-oji, Liepos 6-oji ir miesto gimtadienis – tai yra privalomi mums renginiai, kam mes planuojame lėšas arba esame atidavę organizuoti mūsų įstaigoms. Kiekvienais metais iškyla problema, kodėl mes nedarome šitos datos paminėjimo. Siūlome, kad jie mums rašytų kultūros projektų konkursui paraiškas, tada būtų galima finansuoti ir kažkiek koordinuoti, padėti jiems“, – pasakojo valdininkė, minėdama Politinių kalinių ir tremtinių sąjungą.

Ši sąjunga antradienį vakare, 18.30 savivaldybės posėdžių salėje organizuoja viešą Juodojo kaspino dienos paminėjimą. Ten pat kelias patriotines dainas žada padainuoti choras „Atminties gaida“.

Klaipėdos Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Pranciškus Vytautas Mickus minėjo, kad šie metai yra paskelbti didžiųjų netekčių metais.

„Mano žiniomis, Tėvynės sąjungos nariai klausė Kultūros skyriaus, ar bus minima Juodojo kaspino diena, bet sulaukė atsakymo, kad niekas neplanuojama. Tai labai keista. Panašu, kad šis skyrius ignoruoja ir kitas patriotines šventes. Kai supratome, kad savivaldybė nieko nedarys, sėdome patys ir pabandėme, kaip galime paminėti šią dieną“, – piktinosi P.V.Mickus.

Pernai pasikeitus vėliavų iškėlimo tvarkai, nustatyta, kad rugpjūčio 23 dieną valstybės ir savivaldybių vėliava ant valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų pastatų iškeliama be gedulo ženklo.

Panašu, kad apie šį pakeitimą buvo žinoma ne visiems. Mat prie J.Karoso muzikos mokyklos bei miesto rotušės nuo pat ryto trispalvės iškeltos perrištos juodais kaspinais.

Prie savivaldybės pastato Liepų gatvėje trispalvės netemdė juodas kaspinas.

Kitapus gatvės Laikrodžių muziejaus pastato vėliavų stovai liko visiškai tušti.

Vėliavų neiškėlė nei S.Dacho, nei M.Gorkio, nei Vytauto Didžiojo gimnazijos.