Kultūros vertybę Klaipėdoje niokojo kultūrininkai


2009-01-22
Diena Media inf.
Kultūros vertybę Klaipėdoje niokojo kultūrininkai

Nustatyta, kad Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras savavališkai vykdė jam priklausančios vertybės - pastato Bažnyčių g. 4 remontą.

XVIII a.-XIX a. pastato, įrašyto į kultūros vertybių sąrašą remonto metu buvo sunaikinti 1972 m. restauruoti langai su kalto metalo detalėmis. Vietoj jų įstatyti modernūs stiklo paketo langai, neatitinkantys senųjų langų rėmų konstrukcijos ir grubiai disonuojantys  šalia esantiems restauruotiems.

Kalvio darbo senovinių langų rėmų apkaustai buvo paprasčiausiai išmesti, patys rėmai - sunaikinti.

Nustatyta, kad į kultūros vertybių registrą įrašyto pastato savavalį remontą vykdė 20-metis darbininkas A.Urbelis, turėdamas mėnesiui išduotą statybos darbų patentą.

Jis neturėjo ne tik leidimo remontui, bet ir specialaus atestato, leidžiančio dirbti kultūros paveldo objektuose. Todėl A.Urbeliui buvo surašytas administracinių teisių pažeidimo protokolas ir skirta 1000 litų bauda.

Pastate Bažnyčių g. 4 darbai  buvo vykdomi be jokios suderintos projektinės dokumentacijos ir leidimo. Todėl didesnė bauda gresia šiuos darbus organizavusiam ir iniciavusiam pastato šeimininkui Klaipėdos komunikacijų centro direktoriui Ignui Kazakevičiui.

Privalomu reikalavimu jis įpareigotas atkurti  iki remonto buvusių langų rėmų formą ir detales.