Neringoje nustatytos tylos zonos


2008-12-11
Diena Media inf.
Neringoje nustatytos tylos zonos

Vykusiame Neringos tarybos posėdyje daugiausia buvo diskutuojama ties klausimu, kuriuo buvo siūloma įvesti tylos zonas Neringoje. 

Sukėlė daug diskusijų 

Nors šių zonų nustatymą ir kitų triukšmo prevencijos veiksmų įgyvendinimą savivaldybėse numato Triukšmo valdymo ir vietos savivaldos įstatymai, posėdžio metu buvo pareikšta nuomonė, kad Neringa ir taip tyli vietovė ir šios zonos nėra būtinos.

Po ilgų diskusijų, tyliosiomis viešosiomis zonomis nuspręsta paskelbti dviračių tako Nida - Pervalka, Nidos kapinių Kuršių g. 2 ir Pamario g. 43 A, Nidos lopšelio - darželio „Ąžuoliukas" teritorijas, teritoriją Kopų gatvėje, apimančią daugiabučius gyvenamuosius namus nuo Kopų g. 1 iki Kopų g. 23.

Tylioji viešoji zona - urbanizuotų teritorijų zona, netrikdoma transporto, pramonės ar komercinės ir gamybinės veiklos triukšmo. Gyventojų, įstaigų, organizacijų pasiūlytose zonose, pretenduojančiose tapti tyliosiomis zonomis, buvo atliekami akustinio triukšmo matavimai. Atrinktos zonos, kuriose ekvivalentinis ir maksimalus garso lygiai neviršija 50dBA. 

Patvirtintos Tyliosios gamtos zonos 

„Pagrindinis tyliųjų viešųjų zonų steigimo tikslų - išlaikyti šias teritorijas tyliomis ir neleisti, kad teritorijų planavimo metu jose ir šalia jų neatsirastų triukšmingų objektų", - teigė Savivaldybės gydytoja Virginija Gedžiuvienė.

Taip pat patvirtintos tyliosios gamtos zonos, kuriose viršutinė ribinė triukšmo rodiklio vertė Ldvn turėtų būti 40 dBA. Tyliosiomis gamtos zonomis tapo Parnidžio kraštovaizdžio draustinio ir Grobšto gamtos rezervato teritorijos (ne arčiau 500 m nuo kelio Smiltynė - Nida).

Tylioji gamtos zona - netrikdoma transporto, pramonės ar kitų mechanizmų skleidžiamo triukšmo ir buitinės veiklos, kaimynų ar lankytojų keliamo triukšmo ar rekreacinės veiklos triukšmo.

Patvirtintose tyliosiose viešosiose zonose ir tyliosiose gamtos zonose savivaldybė kasmet atliks triukšmo stebėseną. 

Siekiama mažinti triukšmą 

Posėdžio metu patvirtintos Savivaldybės gyvenamųjų namų teritorijos, kuriose būtina įgyvendinti triukšmo prevencijos ir mažinimo priemones. Mažinti triukšmą bus siekiama Liudviko Rėzos gatvėje, Pamario gatvėje, G.D.Kuverto gatvėje nuo Nidos vidurinės mokyklos iki Pamario gatvės.

Taip pat patvirtintas Neringos savivaldybės aplinkos triukšmo prevencijos 2008-2013 metų veiksmų ir priemonių  planas 2008-2013 metams. Nustatyta, kad triukšmo valdymo koordinavimą savivaldybės teritorijoje atlieka savivaldybės administracijos direktorius.