Uostamiestyje – penki susitikimai su lietuvišku kinu (programa)


2011-04-04
Parengė Rita Bočiulytė
Uostamiestyje – penki susitikimai su lietuvišku kinu (programa)

Klaipėdoje balandžio 7-ąją prasidės mėnesį vyksiantis retrospektyvinis lietuviškų filmų festivalis „5 susitikimai su lietuvišku kinu“. Įėjimas – laisvas.

Stiprina tradiciją

Klaipėdos kultūrų komunikacijos centro Parodų rūmuose (Aukštoji g. 1/ Didžioji Vandens g. 2) vyksiančiame festivalyje per mėnesį nemokamai bus parodyti 5 lietuviški filmai – nuo klasikos iki jaunosios kartos kūrybos.

Kiekvieną juostą, kartu ir jos kultūrinį kontekstą pristatys filmų režisieriai Raimundas Banionis, Algimantas Puipa, Janina Lapinskaitė bei kiti kino srities atstovai.

„Festivalio tikslas – stiprinti lietuviško kino tradiciją Klaipėdos mieste, taip pat supažindinti miesto bendruomenę, ypač jaunimą, su lietuviško kino paveldu bei pristatyti kino raidą Lietuvoje. Šis festivalis – tai edukacinis projektas, todėl labai kviečiame bendrojo lavinimo mokyklų mokytojus, kartu su savo mokiniais dalyvauti renginyje, nes tai viena iš retų progų ne tik pamatyti lietuvišką filmą, bet ir pabendrauti su jo kūrėjais“, – tvirtino festivalio organizatorių jaunimo kultūrinės organizacijos „Kultūros raktas“ atstovė Indrė Girdenytė.

Festivalio programa

Balandžio 7 d. 17.30 val. – Sovietinė Rusija: kinas Lietuvoje klesti:  rež. Almanto Grikevičiaus filmas „Jo žmonos išpažintis“ (1983). Nemokamai.

Balandžio 14 d. 17.30 val. – Laisva idėja laisvame kine: 1990 m.: rež. Raimundo Banionio filmas „Vaikai iš Amerikos viešbučio“ (1990). Nemokamai.

Balandžio 21 d. 17.30 val. – Ekranizacijų kinas: rež. Algimanto Puipos „Vilko dantų karoliai“ (1997). Nemokamai.

Balandžio 27 d. 17.30 val.  – Lietuviškos dokumentikos raida:   rež. Janinos Lapinskaitės „Traukinys stovi penkias minutes“ (2009). Nemokamai.

Gegužės 5 d. 21 val. – Ateinanti lietuviško kino kūrėjų karta: rež. Linos Lužytės „Jau puiku tik dar šiek tiek...“  (2009); rež. Jūratės Samulionytės  „Šanxai Banzai (Vilniaus Šanchajus)“ (2010). Nemokamai.

Trumpai apie filmus

„Jo žmonos išpažintis“.

Režisierius: Almantas Grikevičius.

Metai: 1983.

Trukmė: 1 val. 26 min.

Aprašymas: Tai istorija apie jaunos moters meilę. Filmo herojei Irenai nepasisekė gyventi taip, kaip ji svajojo. Irena dirba ne pagal specialybę, romantiška meilė ir susižavėjimas chirurgu Jonu, už kurio ji ištekėjo, praėjo. Jų dukrai jau trylika. Atrodė, kad Ireną prikels meilė Ričardui, dėl kurio ji pasiryžusi palikti šeimą, bet ir čia filmo herojė nusivilia...

„Vaikai iš Amerikos viešbučio“.

Režisierius: Raimundas Banionis.

Metai: 1990.

Trukmė:  1 val. 33 min.

Aprašymas: 1972 metai, Kaunas. Nedidelė paauglių grupelė slapčiomis klausosi Liuksemburgo radijo ir svajoja. Visi jie gyvena tame pačiame name, kuriame anksčiau buvo viešbutis „Amerika“. Jų nekalta veikla susidomi KGB. Saugumo agentai perskaito vaikų laiškus, siųstus į Liuksemburgo radiją. Netrukus drauge su milicija jie išdrasko šį paauglių būrelį.

„Vilko dantų karoliai“.

Režisierius: Algimantas Puipa.

Metai: 1997.

Trukmė: 1 val. 37 min.

Aprašymas: filmas sukurtas pagal Leonardo Gutausko to paties pavadinimo poetinį romaną. Dailininkas Tadas dirbtuvėse ant sienos laiko pakabintus vilko dantų karolius, kurie jam primena vaikystę. Tos dienos prabėgo pas močiutę ir dėdę Jokūbą kaime, nes tėvui palikus šeimą motina negalėjo viena auginti vaiko. Taip ir prabėgo Tado vaikystė, kupina džiaugsmų, meilės, išdavysčių.

„Traukinys stovi penkias minutes“.

Režisierius: Janina Lapinskaitė.

Metai: 2009.

Trukmė: 57 min.

Aprašymas: jau nuo seno geležinkelio vagonų bildesys skaičiuoja miestelio N. gyvenimo ritmą. Didžiulis akmuo geležinkelio stoties aikštėje primena tas akimirkas, kai traukinys čia sustodavo kiek ilgėliau, dabar jis stabteli tik penkias minutes. Bet to laiko užtenka atsisveikinimo bučiniui ir pažadui sugrįžti. Miestelyje N. gyvena žmonės, neatsitiktinai čia pasistatę sau pastogę, pagimdę vaikus. Todėl, kad nieko atsitiktinio nėra. Taigi eilinė kasdienybė provincijos miestelyje N. slepia neeilines žmonių svajones, prisiminimus, atradimus ir netektis.

„Jau puiku tik dar šiek tiek...“.

Režisierius: Lina Lužytė.

Metai: 2009.

Trukmė: 28 min.

Aprašymas: 1992-ieji. Lietuva jau atgavusi Nepriklausomybę. Filmo istorija prasideda vienoje iš Vilniaus gamyklų, kurios darbuotojai traukia burtus. Laimėtojas galės įsigyti importinį šaldytuvą. Šaldytuvo nori visi, bet labiausiai – Danguolė. Šaldytuvo Danguolė nelaimi, tačiau atvažiuoja fotoreporteris iš Amerikos, kurio nuotraukos taps fotoreportažu pasauliui, pasakojančiu apie naująją Lietuvą. Taip staiga gamyklos darbuotoja Danguolė tampa savotiška Lietuvos ambasadore.

„Šanxai Banzai (Vilniaus Šanchajus)“.

Režisierius:   Jūratė Samulionytė.

Metai: 2010.

Trukmė: 26 min.

Aprašymas: Šanxai Banzai“ – tai ironiškas dokumentinis filmas apie Vilniaus Šnipiškių mikrorajoną, vilniečių vadinamą „Šanchajumi“. Jo gyventojai turi savo taisykles, meiles, įpročius ir nuodėmes. Daugelis jų gyvena praeities laiku, kuris tirpsta mūsų atmintyje. „Šanchajų“ keičia prestižinis dangoraižių rajonas. Tad kokia ateitis laukia „Šanchajaus“ gyventojų, niekas nežino.