B.Lubys pataria nesudievinti tonų


2005-12-23
Vidmantas Matutis
B.Lubys pataria nesudievinti tonų

B.Lubys pataria nesudievinti tonų

Pagrindiniu uostų veiklos rodikliu įvardijamos kraunamos tonos. Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Bronislovas Lubys pataria skaičiuoti ne tonas, o pinigus.

Klaipėdos uoste šiemet tonomis tikimasi pasiekti rekordinę krovą. Pagal pinigus Klaipėdos uosto rezultatai yra vieni blogiausių rytinės Baltijos regione. Didžiulė vidinė konkurencija uosto krovos įkainius smarkiai sumažino.

B.Lubio teigimu, krovos įkainiai žymiai didesni yra ne tik Latvijos ir Estijos uostuose, bet ir Sankt Peterburge bei Kaliningrade.

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija (KLASCO) šiemet pasieks geriausius rezultatus kompanijos istorijoje. Ji tikisi krauti beveik 30 proc. krovinių daugiau nei pernai. „Augimas gražus, bet kai skaičiuoji pinigus, deja, nėra tokio įspūdingo rezultato“, - teigė B.Lubys, kuris yra KLASCO valdančio koncerno „Achemos grupė“ savininkas.

Prieš kelias savaites „Achemos grupė“ pardavė jai priklausiusį KLASCO konteinerių terminalą. Šis žingsnis taip pat susijęs su pinigais, o ne su tonomis. Pasak B.Lubio, nors konteinerių krova smarkiai didėja, tačiau to terminalo atsipirkimas yra net 25 metai. Buvo nuspręsta parduoti terminalą ir dengti daugiau kaip 30 mln. litų skolą. Ji atsirado dėl įvairių kitų KLASCO investicijų.

„Kai liks mažiau terminalų, tikimės, kad jie duos ne tik tonas, bet neš ir pinigus“, - sakė B.Lubys.