Benamiai brangiai kainuoja


2011-04-04
BNS inf.
Benamiai brangiai kainuoja

Į ligonines kasmet patenka per 3 tūkst. neblaivių benamių, už jų aptarnavimą Valstybinė ligonių kasa (VLK) sumoka 5 mln. litų per metus.

Nepaisant to, šiems asmenims teikiamos paslaugos nėra priskiriamos būtinosios medicinos pagalbos paslaugoms. Tik 5–7 proc. iš jų ligoninėse prireikė sveikatos priežiūros paslaugų, likusius reikėjo aprūpinti drabužiais, avalyne, suteikti asmens higienos paslaugas ir apnakvindinti.

Į Klaipėdos universitetinę ligoninę kasmet patenka apie 1 tūkst. neblaivių asmenų, kuriems nereikia medicinos pagalbos. Beveik trečdalis jų tiesiog neturi, kur nakvoti, 80 proc. benamių būtina nusiprausti, 60 proc. – išgerti arbatos ar suvalgyti šilto maisto, 10 proc. jų prašo drabužių ir avalynės.

Kai kurios gydymo įstaigos įrengė atskiras patalpas, kuriose tokie asmenys galėtų praleisti naktį. Buvusi Kauno Raudonojo Kryžiaus ligoninė, kuri po reorganizacijos sujungta su Kauno 2-ąja klinikine ligonine, tokiai patalpai išlaikyti kasmet skirdavo 120 tūkst. litų.

Nors sveikatos priežiūros įstaigos nėra įpareigotos teikti nakvynės paslaugų neblaiviems benamiams, jie lieka nakvoti ligoninėse, nes jų nepriima nakvynės namai. Tai teigiama ministro pirmininko sudarytos darbo grupės dėl neblaivių asmenų problemų sprendimo išvadose, kurias pirmadienį pasitarime svarstys Vyriausybė.

Darbo grupės nuomone, socialinėmis paslaugomis neblaiviems ar apsvaigusiems nuo narkotikų benamiams – jų apnakvindinimu, asmens higienos, buitinėmis paslaugomis – turėtų rūpintis savivaldybės, su kuriomis privalo bendradarbiauti policija, sveikatos priežiūros ir socialiniai darbuotojai.

Vyriausybė ketina pritarti tokioms išvadoms ir pasiūlyti Sveikatos apsaugos, Vidaus reikalų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms kartu su Lietuvos savivaldybių asociacija parengti ir per tris mėnesius patvirtinti rekomendaciją dėl paslaugų teikimo neblaiviems asmenims, atkreipiant dėmesį į jų vežimo, laikino įkurdinimo, būtinosios medicinos pagalbos užtikrinimo ir apmokėjimo už suteiktas paslaugas klausimus.

Vyriausybė greičiausiai siūlys savivaldybėms pasekti geros praktikos pavyzdžiu – tokiu darbo grupė įvardija Vilniaus miesto savivaldybę. Jos teritorijoje veikia vienintelė šalyje oficialiai išblaivinimo paslaugą teikianti įstaiga – nakvynės namai "Sala". Jos 30 vietų esą pakanka Vilniaus klientūrai. Šią įstaigą išlaikyti per mėnesį atsieina 30 tūkst. litų. Mokestis už naktį čia yra 52 litai, bet dažnai klientai nesusimoka.