"Darom 2010": ar šiemet nusileisime kaimynams?


2010-03-18
Jūratė Žuolytė

Po mėnesio žmonės visoje Lietuvoje bus kviečiami prisijungti prie kasmetės gamtos švarinimo akcijos "Darom 2010". Organizatoriai tikisi, kad savanorių skaičius šiemet išaugs iki 100 tūkst.

Tikisi daugiau savanorių

Jau trečius metus pavasarį Lietuvos gyventojai raginami nelikti abejingi savo aplinkai ir su savo draugais, šeimos nariais ar kaimynais surinkti aplink esančias šiukšles. Pernai Lietuvoje prie šios akcijos prisijungė 70 tūkst. savanorių.

"Akcija labai sparčiai plečiasi, jau dabar dalyviai aktyviai registruojasi. Todėl prognozuojame, kad jų turėtų būti apie 100 tūkst., ir tikimės, kad šios prognozės išsipildys", – sakė akcijos atstovė ryšiams su visuomene Lina Bliudžiūtė.

Planuojama, kad švaros akcija vyks balandžio 17 d. Tą pačią dieną šiukšlių maišais ir pirštinėmis apsiginklavę žmonės išeis švarinti savo aplinkos Latvijoje ir Estijoje. Dar septynios šalys prisijungs kitomis dienomis. "Mūsų nacionalinė garbė yra pasirodyti šioje akcijoje ne prasčiau už kitas šalis. Net Delyje, Indijoje, tokia akcija buvo surengta prieš mėnesį ir prie jos prisijungė 4 tūkst. savanorių", – lietuvius nesnausti ragino Vytautas Krasnickas, atsakingas už bendravimą su įvairiomis organizacijomis.

Organizatoriai prašo prisijungti ne tik galinčius padėti tvarkytis žmones, bet ir įmones. "Galbūt kurios nors gali paremti pinigais, kitos – transportu, maišeliais, gėrimais ar bandelėmis. Visi turėtų prisidėti. Juk čia mūsų namai – jei mes nesusitvarkysime, niekas kitas už mus to nepadarys", – kalbėjo "Darom" rėmėjų štabo vadovas Aleksandras Chalanskis.

Šiukšles reikės rūšiuoti

Viena iš talkos naujovių – "Darom" dalyviai šiemet bus raginami šiukšles rūšiuoti. Organizacija "Žaliasis taškas" pasisiūlė skirti spalvotų maišų perdirbamoms šiukšlėms ir pati jas išvežti. Aplinkos ministerija žada skirti lėšų pirštinėms ir šiukšlių maišams. Jei lėšų nupirkti visoms reikalingoms priemonėms neužteks, gali būti, kad savanorių bus prašoma atsinešti jų patiems.

Didžiausią dėmesį organizatoriai šiemet skirs kaimo vietovėms. Iki šiol prie šios iniciatyvos labiau jungdavosi miestiečiai, o atokiau gyvenantys liko primiršti. Šiais metais akcija vyks visose 533 Lietuvos seniūnijose.

Prašo laikytis taisyklių

Pernai akcijos organizatoriai sulaukė priekaištų, nes surinktos šiukšlės ne visur buvo išvežtos. "Tiek pernai, tiek šiemet mes šiukšles išvešime iš žemėlapyje pažymėtų vietų. Kai kurie mums skambino ir sakė, kuriose vietose yra, ten irgi važiavome, stengsimės taip ir šiemet. Bet kiti susikrovė savo šiukšles bet kur, nieko nesakė, o po kokių trijų mėnesių piktinosi, kad mūsų akcija bloga. Kaip mes galime išvežti, jei nežinome, kur yra tos šiukšlės?" – laikytis tvarkos prašė V.Krasnickas.

Dar vienas organizatorių prašymas – nusprendusiems tapti akcijos koordinatoriais dirbti atsakingai: "Dalyvauti šioje akcijoje smagu, linksma, bet kartu tai yra ir atsakomybė. Jei žmogus nusprendžia būti koordinatoriumi, pažada, kad prižiūrės, kur surenkamos, sunešamos šiukšlės, kur reikia išvežti, o to nedaro, kažkam tenka dirbti už kelis ir dėl to vėliau kyla nesklandumų."