Dėl pastogės - vargo keliai


2006-02-28
LINA BIELIAUSKAITĖ
Dėl pastogės - vargo keliai

Dėl pastogės - vargo keliai

Pastogės sąskaita patalpas norintys pasididinti gyventojai turi nusiteikti varginančioms procedūroms.

Nekilnojamojo turto pirkėjai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į tai, jog viliojanti galimybė virš būsto įsirengti palėpę taip ir gali likti galimybe, jei šios patalpos dar neprivatizuotos arba nebuvo įrengtos ar pradėtos rengti iki Civilinio kodekso įsigaliojimo - 2001 m. liepos 1-osios.

Prašant įregistruoti jas įrengusio asmens vardu, privaloma pateikti būtent iki šios datos sudarytus ir notariškai patvirtintus kitų patalpų savininkų sutikimus, kad tas asmuo įsirengtų patalpas palėpėje, ji būtų registruota jo nuosavybe ar jam perleistos teisės į palėpę.

Savivaldybės Turto ir privatizavimo skyriaus vedėjo Jurgio Rimos teigimu, dėl palėpės privatizavimo suinteresuotas asmuo pirmiausiai turėtų kreiptis į Registrų centrą, kad būtų atlikti pastogės kadastriniai matavimai. Po to reikia nustatyti, kokia dalis pastogės priklauso konkrečiam namo bendrasavininkiui. Tokių apskaičiavimų taip pat galima kreiptis į Registrų centrą. Įmonės atliktų darbų įkainiai priklausys nuo pastogės ploto. O pastogės kvadratinio metro kainą nustato nepriklausomi turto vertintojai. Pasak J.Rimos, erdvė, kurios aukštis yra mažesnis kaip 1,6 metro, į pastogės plotą neįeina.

„Kada Registrų centre įregistruojama nuosavybė, gyventojas gali ją parduoti, padovanoti ar kitu sandoriu perleisti ją savo kaimynui“, - aiškino J.Rima.