Frontas netiki Lietuvos laisve


2009-03-12
Dovilė Jablonskaitė
Frontas netiki Lietuvos laisve

Dvi Nepriklausomybės atkūrimo dieną surengtos nesankcionuotos akcijos – Fronto eitynės Seimo link ir tylos minutė "nepriklausomybės iliuzijai" – praėjo be incidentų.

Maždaug šešių dešimčių Fronto partijos atstovų būrys vakar rytą žygiavo Vilniaus Gedimino prospektu nuo Katedros aikštės iki Seimo rūmų. Nešini trispalvėmis ir raudonomis partijos vėliavomis Fronto nariai žingsniavo labai lėtai.

Jų eitynės skendėjo tyloje, kurią kartkartėmis sudrumsdavo įspėjimas, atskriejantis iš policijos ekipažų. Eitynes prižiūrėjo keturi policijos automobiliai su įjungtais švyturėliais ir kelios dešimtys pėsčių patrulių. Jie kelis kartus perspėjo akcijos dalyvius, kad jų mitingas nesankcionuotas ir jie gali būti baudžiami įstatymų numatyta tvarka.

"Absurdas. Neįsivaizduoju, kaip mus galėtų apkaltinti ar duoti į teismą už Nepriklausomybės šventimą", – gynėsi Fronto partijos lyderis Algirdas Paleckis.

Eitynių priešakyje eidamas A.Paleckis ir kitas partijos lyderis Audrius Butkevičius akylai prižiūrėjo, kad nesankcionuotos eitynės vyktų sklandžiai, be incidentų ir policijos pareigūnai neturėtų prie ko prikibti.

"Stop!" – pasigirsdavo įsakmus A.Butkevičiaus balsas. Eitynių dalyviai paklusdavo ir tyliai laukdavo leidimo žygiuoti toliau. "Prižiūrėkite kraštą!" – paliepdavo A.Butkevičius ir minia akimirksniu susilygiuodavo.

"Tegu valdžia pamato, kiek daug jėgos yra tyloje!" – Seimo rūmų prieigose miniai šūktelėjo A.Butkevičius. "Tyloje prieš audrą!" – pridėjo A.Paleckis. Nebylia akcija Frontas simboliškai atsisveikino su iliuzija, kad Lietuva – laisva valstybė.

"Nusiimkite kepures ir nuleiskite vėliavas!" – paliepė A.Paleckis. Po susikaupimo pauzės į mitinguotojus kreipėsi aktorius Kostas Smoriginas.

"Parodykime ryžtą, kad nesutinkame taip gyventi, kad mes vieningi ir būsime kartu", – kalbėjo K.Smoriginas. Jis pats sakė esąs pavargęs nuo melo ir veidmainystės.

"Kaip Nacionalinės premijos laureatas esu kviečiamas į prezidentūrą, tačiau ne visada man gera būti toje aplinkoje. Ten pilna prisiplakėlių, kurie viešumoje stengiasi atrodyti prieinami, bet paskui pasistato sieną ir atsitveria nuo žmonių", – apgailestavo K.Smoriginas.

A.Paleckis aiškino, kad Lietuvos demokratija tėra butaforinė. "Tai parodo tokie antikonstituciniai projektai kaip "Leo LT" ir kiti", – sakė A.Paleckis.

Policijos paprašyti nesiartinti prie parlamento arčiau kaip 50 m, akcijos dalyviai pakluso nurodymams.

"Kai jūs streikuosite, mes ateisime ir jus paremsime. Turime jums padėti, nes šiandien mus saugote", – į policijos pareigūnus kreipėsi A.Butkevičius.

Iš viso Nepriklausomybės aikštėje būriavosi apie 300 žmonių. "Mums mažai to patylėjimo", – piktinosi ankstų rytą į sostinę atvažiavusių kauniečių grupelė.

"Prieš tokią vėliavą galvos nelenksiu. Tai – ne mūsų trispalvė! Mūsiškės juostos horizontalios, o ne vertikalios. Kur tai matyta!" – pirštu baksnodamas į prie apšvietimo stulpų prikabintas vėliavėles plūdosi pensinio amžiaus vyriškis.

"Nuleistos vėliavos simbolizuoja kapituliaciją!" – šūksniais priminė jis.