G.Kirkilas verčiamas atpirkimo ožiu


2009-04-02
BNS inf.
G.Kirkilas verčiamas atpirkimo ožiu

Lietuvoje krizės nebūtų išvengta net ir tuo atveju, jeigu nebūtų įvykusi pasaulinė krizė, – teigiama metinėje 15-osios Vyriausybės ataskaitoje Seimui.

Konservatoriaus Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės rengtoje ataskaitoje buvęs Ministrų kabinetas kaltinamas, kad neatsižvelgė į ekspertų perspėjimus, todėl Lietuva krito į kur kas gilesnę krizę, nei būtų patekusi laiku ėmusis atitinkamų priemonių.

Ataskaitoje tvirtinama, jog keturioliktoji Vyriausybė "vykdė aklą krizės pavojaus neigimo politiką, nesiėmė jokių permainų finansų politikoje, nesuformavo valdžios sektoriaus pertekliaus, taigi pastūmėjo visuomenę ir ūkį į gilią ekonomikos ir finansų krizę, kurios pirmieji požymiai buvo pastebėti 2008 m. pradžioje, o ryškiai smogė ūkiui ir valstybės pajamoms 2008 m. antroje pusėje".

Praėjusių metų veiklą ir rodiklius turinčiame apžvelgti dokumente tvirtinama, kad krizės priežastys šalies ūkyje brendo nuo 2006 m. "Tačiau šalies ūkio ir finansų politika nebuvo keičiama, nors tiek nepriklausomi tarptautiniai ir Lietuvos ekspertai, tiek Finansų ministerijos specialistai nedviprasmiškai ir ne kartą perspėjo, kokia gili ir skaudi ištiks krizė, jeigu šalies ūkio ir finansų politika nebus radikaliai pertvarkyta. Tuometinė politinė valdžia ir keturioliktoji Vyriausybė į perspėjimus nesugebėjo tinkamai reaguoti, Lietuvos parengti ekonomikos ir finansų krizei, todėl 2009 m. šalies problemos yra keleriopai gilesnės ir skaudesnės", – rašoma ataskaitoje.

Joje cituojamos ir anksčiau žiniasklaidai išplatintos Finansų ministerijos ekspertų parengtos pažymos, kuriose pateiktos prognozės apie ištiksiančią krizę, siekiant ją sušvelninti rekomenduojama sudaryti biudžetą, kuris užtikrintų 4 proc. BVP valdžios sektoriaus perteklių.

Ši Vyriausybės ataskaita pateikta tik už praėjusių metų gruodį. Ataskaitoje akcentuojama, kad naujasis Ministrų kabinetas, darbą pradėjęs 2008 m. gruodžio 10 d., negali atsiskaityti už socialdemokratų vadovautos Gedimino Kirkilo Vyriausybės veiklą.