G.Mažeika išeina su nuoskauda


2009-04-02
Vytautas Beniušis
G.Mažeika išeina su nuoskauda

"Leo LT" valdybos pirmininkas ir vyriausiasis vykdomasis pareigūnas Gintautas Mažeika postą palieka neslėpdamas nusivylimo ir nuoskaudos. "Leo LT" vadovui apmaudžiausia, kad jis ir jo komanda visuomenei pateikiami kaip švaistytojai, o tie, kurie iki tol esą grobstė valstybės pinigus, lieka nuošalyje.

Vakar "Vilniaus dienos" redakcijoje viešėjęs G.Mažeika beveik dvi valandas atsakinėjo į portalo vilniausdiena.lt lankytojų klausimus. Nuo balandžio 6 d. postą paliekantis G.Mažeika pasakojo apie pasitraukimo iš "Leo LT" peripetijas, šioje bendrovėje išmoktas pamokas ir pateikė pasiūlymų, ką reikėtų daryti, kad nacionalinė energetikos bendrovė veiktų sėkmingai.

– Kodėl atsisakėte išeitinės kompensacijos? 240 tūkst. litų – labai dideli pinigai.

– Kai kovo 23 d. paskelbiau apie atsistatydinimą, apie jokias kompensacijas negalvojau, tai buvo antraeilis dalykas. Tai yra užmokestis už nekonkuravimą, nes mano darbo sutartyje numatyta, kad nustojęs dirbti "Leo LT" aš dvejus metus negalėsiu dirbti elektros energetikos srityje tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Už tai yra numatytas šešių mėnesių dydžio užmokestis. Tai normali praktika pažangiose verslo bendrovėse.

Kai prasidėjo spekuliacijos ta tema, kai kurie politikai net pareiškė, kad galbūt mano atsistatydinimas susijęs su tikslu pasipelnyti. Aš priėmiau sprendimą tų pinigų neimti. Dar kartą labai aiškiai noriu pasakyti, kad pagrindinės mano atsistatydinimo priežastys susijusios su nuolatiniu politikų reiškiamu nepasitikėjimu "Leo LT", priešinimu su visuomene, diskreditavimu partnerių ir finansinių institucijų akyse.

– Ar manote, kad "Leo LT" projektas beviltiškas? Kas iš politikų kalčiausias dėl jūsų sprendimo atsistatydinti?

– Tiek eidamas dirbti "Leo LT", tiek ir atsistatydindamas, aš tikėjau ir tikiu "Leo LT" reikalingumu. Tačiau, kaip ne kartą esu minėjęs, tokio masto, tokio sudėtingumo projektai kaip, pavyzdžiui, naujos atominės elektrinės statyba, yra neįvykdomi be politikų ir visuomenės supratimo ir palaikymo. Kad "Leo LT" galėtų sėkmingai ir efektyviai toliau dirbti, turi būti sustabdytas politikų puolimas, priešinimas su visuomene, ieškojimas problemų ten, kur jų nėra. Politikai turi prisiimti atsakomybę už Lietuvos energetinę nepriklausomybę, nustoti žaisti trumpalaikius politinius žaidimus ir pradėti galvoti apie ilgalaikius visiems mums, Lietuvos žmonėms, labai svarbius strateginius tikslus.

"Leo LT" steigimo procese aš nedalyvavau ir patį procesą stebėjau šalies. Tačiau galiu pasakyti, kad steigiant "Leo LT" buvo padaryta nemažai klaidų, ypač pristatant projektą visuomenei, jo tikslus, naudą mums visiems. Konstitucinis Teismas pareiškė nuomonę dėl "Leo LT" steigimo trūkumų, į kurią, mano manymu, reikia atsižvelgti, pataisyti įstatymuose ir leisti "Leo LT" toliau dirbti, nes turbūt niekas mūsų šalyje neabejoja dėl to, kad uždarius Ignalinos atominę elektrinę (AE) Lietuva susidurs su didelėmis energetikos problemomis, taps labai priklausoma nuo Rusijos, todėl tas problemas būtina kuo greičiau spręsti. Kad ir kiek "Leo LT" būtų kritikuojama, man neteko girdėti, kad kas nors pasiūlytų racionalią ir išmintingą alternatyvą.

– Nesitikiu, kad galėsite atsakyti, bet ar kas nors "Leo LT" ruošiasi statyti elektrinę?

– Kad Lietuvai reikalinga nauja atominė elektrinė, aš nė kiek neabejoju. Dėl to "Leo LT" ir buvo įkurta, tačiau nuo pat bendrovės veiklos pradžios bandoma teigti, kad "Leo LT" nestato naujos atominės elektrinės ir galbūt net nesiruošia statyti. Tai yra absoliuti netiesa.

Atominės elektrinės statyba yra ilgalaikis ir labai sudėtingas procesas. Iš pradžių turi būti padaryta daug parengiamųjų darbų, kurie nematomi fiziškai. Noriu pabrėžti, kad naujos atominės elektrinės statybai rengiamasi sparčiai ir tiksliai pagal grafiką. Jau yra užbaigtas ir kitą savaitę turi būti patvirtintas esminis naujos AE dokumentas – poveikio aplinkai įvertinimas, be kurio teigiamų išvadų naujos AE statyti negalima. Džiaugiamės, kad mūsų atveju šios išvados yra teigiamos. Šiuo metu taip pat atliekama kita unikali transporto studija, nes statant naują AE teks atlikti beprecedentį Lietuvoje ypač stambių gabaritų krovinių – AE įrangos – transportavimą. Turėsime per visą Lietuvą, nuo Klaipėdos iki Visagino, atvežti krovinius, sveriančius net iki 1200 t. Be to, vykdoma daugelis kitų labai svarbių darbų, pavyzdžiui, naujos AE teritorijos planavimo, atitinkamos infrastruktūros įrengimo darbai, vykdomi Drūkšių ežero hidrologiniai tyrimai, pradedami geologiniai, geodeziniai, seisminio poveikio tyrimai ir kt.

Noriu priminti, kad Lietuvos energetikos strategiją, kurioje numatyta naujos AE statyba, Seimas yra priėmęs 2002 m., bet tik įsteigus "Leo LT" buvo pradėti realūs darbai.

– Iki darbo energetikos srityje jūs vadovavote draudimo bendrovei. Jeigu ir dabar būtumėte draudimo bendrovės vadovas, ar ryžtumėtės apdrausti "Leo LT", kad nebūtų išformuota?

– Apdrausti galima viską, tik klausimas, kiek tai kainuos. Šiuo atveju kainuotų labai brangiai.

– Ar jūs galite pasakyti, jei žinote, kurie "Leo LT" stebėtojų tarybos nariai atstovavo valstybei, o kurie – privačiam investuotojui. O jeigu nebuvo tokio pasiskirstymo, tai kam jie atstovavo – sau?

– Tiek dabartinė "Leo LT" taryba, tiek valdyba yra labai aukšto lygio. Tai žmonės, kurie yra daug pasiekę gyvenime, yra padarę daug prasmingų darbų, yra labai aukštos kompetencijos ir, drįstu teigti, bent didžioji dalis jų į "Leo LT" atėjo vedini labai gražių tikslų. Manau, kad ateityje suformuoti naują tokio lygio vadovų komandą bus gana sunku. Valstybė "Leo LT" turi 62 proc. akcijų ir iš esmės ji gali paskirti ką nori.

– Ką veiksite išėjęs iš "Leo LT"? Ar pagrįstos kalbos, kad ketinate dirbti su "VP dešimtuku" susijusioje įmonėje?

– Kol kas jokių konkrečių sprendimų nesu priėmęs, o "VP dešimtukas" nieko man nesiūlo.

– Kaip dešimtbalėje sistemoje vertinate savo darbą "Leo LT" vadovo poste?

– 7 balais.

– Kaip jautėtės dirbdamas įmonėje, kuri Lietuvoje yra bene aštriausiai kritikuojama?

– Kartais labai skaudėjo, netiesiogine prasme.