Keis Šiaulių gatvės pavadinimą


2006-02-28
Aušra Lukauskienė
Keis Šiaulių gatvės pavadinimą

Keis Šiaulių gatvės pavadinimą

Vietos politikai siūlo kitaip pervadinti uostamiesčio Šiaulių gatvę.

Panašūs Klaipėdos gatvių pavadinimai, tokie kaip Šiaulių ir Šaulių, sukelia nepatogumų. Klaidžioja ne tik laiškai, bet ir žmonės, gaišdami laiką.

„Gyventojus klaidina Šiaulių ir Šaulių gatvės. Seniai turime mintį vienai iš tų gatvių suteikti kitą pavadinimą“, - vakar sakė Miesto ūkio komiteto pirmininkas Benediktas Petrauskas.

Miesto centre esanti Šaulių gatvė yra žymiai trumpesnė, šios gatvės namuose gyvena mažiau žmonių. Atrodytų, paprasčiau būtų pakeisti šios gatvės pavadinimą. Tačiau Šaulių gatvės pavadinimas yra istoriškai vertingas.

Pasak Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Istorijos skyriaus vedėjos Zitos Genienės, 1809 m. karaliaus Frydricho Vilhelmo III įsakymu į šiaurę nuo miesto paskirtas „7 margų 285 kvadratinių rykščių“ žemės plotas miestui išplėsti. Miesto vartai buvo nukelti iki Lietuvininkų aikštės. Tuo metu esą ir atsirado dabartinės S.Daukanto ir Šaulių gatvės. Palei dabartinę Herkaus Manto g. stovėjo gyvenamieji namai, prie Šaulių g. - ūkiniai statiniai.

Todėl politikai pasiūlė pakeisti naujesnį – Šiaulių gatvės pavadinimą.

Savivaldybės specialistai turės išsiaiškinti, kiek kainuos gatvės pavadinimo keitimas, ar Šiaulių gatvės gyventojai iš naujo turės deklaruoti savo gyvenamąją vietą, išsiimti naujas pažymas apie turimą nekilnojamąjį turtą. Valdininkai turės suskaičiuoti, kiek kainuos pagaminti lenteles su kitu gatvės pavadinimu.

Neseniai kai kurie valdininkai sužinojo, kad prie Klaipėdos yra Šaulių kaimas.

1996 metais, priėmus Klaipėdos miesto ir rajono administracinių ribų įstatymą, iš Klaipėdos rajono miestui buvo perduotos šalia esančios teritorijos – Tauralaukio, Rimkų, Paupių, Žardės, Šaulių kaimai. Tarybos sprendimu šioms teritorijoms buvo suteikti nauji pavadinimai. Šaulių kaimo namai „atsirado“ Liepų gatvėje. Tačiau kelio rodyklė su nuoroda į Šaulių kaimą nebuvo pakeista. Liko painiava. Tai apsunkina taksistų, informaciją telefonu teikiančių operatorių darbą. Skirtumas tas, kad pastarosioms tarnyboms tokia painiava yra naudinga – kuo ilgiau žmogus aiškinasi, kur yra jo ieškomas namas, tuo brangiau jis moka už paslaugą.