Naktiniai mokesčiai virto klaidomis


2009-01-22
Stasys Gudavičius
Naktiniai mokesčiai virto klaidomis

Valdančioji koalicija pripažįsta pridariusi klaidų, kai naktimis priiminėjo su mokesčiais susijusių įstatymų pakeitimus, ir žada bent dalį jų ištaisyti vasarį.

Atidėjo dar savaitei

Valdžią pasidalijusios keturios centro dešinės partijos tradiciškai kiekvieną savaitę renkasi į pasitarimus aktualiausiais valstybės valdymo klausimais. Vakar ryte Vyriausybės rūmuose vykęs koalicijos tarybos posėdis turėjo būti skirtas aptarti priemonėms, kurios leistų užkimšti 300 mln. litų spragą, atsivėrusią šių metų biudžete dėl neįvesto mokesčio už įmonių valdomus automobilius. Tačiau neatvykus finansų ministrui Algirdui Šemetai nuspręsta apie tai pasikalbėti po savaitės.

Todėl šįkart valdančiųjų diskusijoje ypač daug kalbėta apie tai, kokias klaidas derėtų ištaisyti, kad būtų išvengta visuomenės nepasitenkinimo protrūkių, protesto akcijų ar net riaušių.

Tarsis su tauta

Per koalicijos tarybos diskusiją sutarta iki vasario mėnesį vyksiančios neeilinės Seimo sesijos intensyviau bendrauti su įvairiomis visuomenės grupėmis, išsiaiškinti jų nuotaikas ir tai, kokių skubiai pakeistų įstatymų korekcijų galėtų būti imtasi.

Pakeitimai būtų teikiami priimti per vasario 5–19 d. rengiamą neeilinę Seimo sesiją.

Sausio pabaigoje Vyriausybė organizuoja socialinį forumą "Dialogas su Lietuva". Į jį kviečiami nevyriausybinių organizacijų, profesinių sąjungų, kūrėjų, verslininkų, inteligentijos, pensininkų, medikų atstovai. Visi, kurie turi klausimų ir pasiūlymų Vyriausybei, kviečiami juos atsiųsti elektroniniu paštu.

"Esame pasiryžę taisyti kai kuriuos ankstesnius sprendimus, nes akivaizdu, kad pasitaikė ir klaidingų", – sakė premjeras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius.

Sumažins dalį mokesčių

Pasak Liberalų ir centro sąjungos pirmininko Artūro Zuoko, pernai skubiai naktimis Seime tvirtinant mokesčių įstatymų pataisas "buvo neįvertinta jų našta individualiosioms įmonėms, apskritai smulkiajam ir vidutiniam verslui". Ypač tai sietina su smarkiai padidėjusiais "Sodros" mokesčiais.

A.Zuokas neabejojo, kad Seimo neeilinėje sesijoje "Sodros" mokestis bus mažinamas: "Tai reikia padaryti. Kitų koalicijos partnerių nuomonė tuo klausimu iš esmės tokia pati. Tuo labiau kad ir premjeras pripažino, jog reikia taisyti pasitaikiusias klaidas."

Tautos prisikėlimo partijos frakcijos seniūnas Laimontas Dinius sutiko, kad turi būti priimtos kai kurių su smulkiojo ir vidutinio verslo apmokestinimu susijusių įstatymų pataisos.

Kasos aparatų nebus

A.Kubilius šiomis dienomis taip pat žada susitikti ir su kai kuriomis kitomis suinteresuotomis visuomenės grupėmis – žemdirbiais, maisto perdirbėjais, pensininkais. Su šiomis grupėmis irgi bus aptarta, kokių pokyčių derėtų imtis taisant padarytas klaidas.

Premjeras pakartojo, kad niekas nesirengia nuo vasario 1 d. įvesti kasos aparatų visuose turguose. "Bet su žemdirbių ir perdirbėjų atstovais kalbėsimės, kaip sumažinti iš užsienio vežamos neapmokestinamos mėsos pardavimą turguose", – paminėjo A.Kubilius.

Kalbas apie kasos aparatus turguose paskatino deklaruojama kova su vietos mėsos gamintojus žlugdančia pigesne iš užsienio įvežama mėsa.

Koalicijos tarybos posėdyje aptarta ir numatoma aukštojo mokslo reformą, tačiau jokių konkretesnių sprendimų nepriimta.