Parašų kartelę įveikė ne visi


2009-04-02
Stasys Gudavičius
Parašų kartelę įveikė ne visi

Gegužės 17 d. vyksiančiuose prezidento rinkimuose į biuletenį bus įrašyta iki dešimties kandidatų, nes ne visiems pretendentams pavyko surinkti reikiamą skaičių parašų.

Keturi dar tyli

Šiandien baigiasi terminas, kai pretendentai būti oficialiai įregistruoti kandidatais į valstybės vadovus turi atnešti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) piliečių, remiančių jų kandidatūrą, parašus.

Norėdami tapti oficialiais kandidatais, pretendentai turi surinkti ne mažiau kaip 20 tūkst. parašų.

Iki šiol parašus pateikė tik šeši iš keturiolikos pretendentų. Dar keturi paskelbė, kad šiandien popiet atneš surinktus parašus.

Kaip bus su likusiais keturiais pretendentais, vakar pavakary dar nebuvo aišku.

Todėl VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas spėja, kad oficialiai įregistruotų kandidatų gali būti 8–10. Likę nebus surinkę pakankamai piliečių parašų.

Trys jau ramūs

VRK baigia tikrinti pirmų parašus įteikusių pretendentų kandidatuoti prezidento rinkimuose parašus, kliūčių dėl jų registravimo neturėtų kilti. Tai savarankiškai rinkimuose kandidatuojanti eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, Socialdemokratų partijos iškeltas jos naujasis lyderis Algirdas Butkevičius, Tvarkos ir teisingumo partijos kandidatas Valentinas Mazuronis.

"Nors nemažas procentas parašų pasirodė netinkantys, problemų čia neturėtų kilti", – sakė VRK pirmininkas.

Šie pretendentai pateikė net keliolika tūkstančių daugiau jų kandidatavimą į prezidentus remiančių piliečių parašų, nei reikalaujama. V.Mazuronis įteikė apie 35 tūkst. parašų, A.Butkevičius – per 32 tūkst., D.Grybauskaitės štabas – apie 36 tūkst. kandidatavimą remiančių piliečių parašų.

A.Valinskas surinko

Parašus dar yra įteikęs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos iškeltas partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis, kurio štabas į VRK atnešė beveik 37 tūkst. parašų, savarankiškai išsikėlęs atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas – apie 27 tūkst. parašų ir Darbo partijos iškelta Loreta Graužinienė – 33,5 tūkst. parašų. Šie parašai dar tikrinami.

VRK iš anksto užsirašė ir šiandien vakarop su parašais žada ateiti savarankiškai kandidatuojantys Kazimira Prunskienė, Algirdas Pilvelis, Zigmas Vaišvila ir Tautos prisikėlimo partijos iškeltas jos lyderis Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas. Visi jie tvirtina turintys kur kas daugiau nei reikiami 20 tūkst. parašų, nors nepatikslina kiek, nes, pasak šių pretendentų atstovų, parašai dar skaičiuojami.

Pretendentais į prezidentus taip pat yra tapę publicistu prisistatantis Vytautas Kundrotas, smulkiųjų ir vidutinių verslininkų atstovas Jonas Jankauskas, kaunietis Vidmantas Sadauskas, neparlamentinės Pilietinės demokratijos partijos kandidatas Algimantas Matulevičius. Visi jie yra užsiminę nesantys tikri, ar pavyks surinkti reikiamą skaičių parašų.

Z.Vaigauskas atkreipė dėmesį, kad pretendentai turi grąžinti VRK užpildytus ir neužpildytus parašų rinkimo lapus, netgi jeigu reikiamas parašų skaičius nesurinktas.


Lietuvos prezidento rinkimuose dalyvauja skirtingas kandidatų skaičius

Prezidento rinkimų metaiPretendentaiĮregistruoti kandidataiLaimėjęs kandidatas
1993 m. vasaris 4 2 Algirdas Brazauskas
1997 m. gruodis–1998 m. sausis 10 7 Valdas Adamkus
2002 m. gruodis–2003 m. sausis 23 17 Rolandas Paksas
2004 m. birželis 10 5 Valdas Adamkus
2009 m. gegužė 14 - -