Skolininke tapo be paskolų


2009-04-02
Tomas Jarusevičius
Skolininke tapo be paskolų

Asmens dokumentų netekusi kaunietė nukentėjo per savo aplaidumą. Pasinaudoję jos duomenimis sukčiai paėmė per tūkstantį litų paskolų.

Grėsmingi laiškai

Kauno policijos pagalbos prireikė 54 metų Nadieždai D. Neseniai moteris iš dviejų greituosius vartojimo kreditus teikiančių bendrovių sulaukė raginimų grąžinti per tūkstančio litų skolą. Kaunietė tik iš šių laiškų sužinojo, kad yra kažkam skolinga. Moteris tikino niekada jokių kreditų neėmusi.

Kovo 15 d. jai laišką atsiuntė bendrovė "Ferratum" ir pranešė, kad moteris trumpąja žinute užsisakė ir gavo 500 litų paskolą. Po poros savaičių laiškas kaunietę pasiekė ir iš bendrovės "Smscredit.lt". Pastarajai įmonei tariama skolininkė sužinojo turinti grąžinti 600 litų.

Tik tuomet moteris prisiminė, kad niekam nepranešė, jog praėjusių metų gruodį dingo jos asmens dokumentai. Tikėtina, kad tarp jų buvo ir elektroninės bankininkystės kodų kortelė su slaptažodžiais.

Nukentėjusioji teisinosi nežinojusi, kad apie dingusius dokumentus privalu informuoti teisėsaugininkus.

Pirminiais pareigūnų duomenimis, sukčiai naudojosi SEB banke atidaryta sąskaita. Kol kas tikslinama, ar tai buvusi nukentėjusiosios sąskaita, ar įžūlūs aferistai ryžosi patys atidaryti naują.

Grąžino svetimą skolą

Iš pradžių Nadiežda D. dėl skolų pati kreipėsi į įmones. Sukrapščiusi paskutines santaupas moteris bendrovei "Ferratum" atlygino nebūtą 500 litų skolą. Kai pinigų nebeliko, apie savo bėdas informavo ir policiją.

"Taip, atsimenu šią moterį. Neseniai ji buvo atėjusi į mūsų kontorą ir su ašaromis akyse tvirtino niekada pinigų nesiskolinusi. Dažnai pasitaiko taip apgauti bandančių klientų, tačiau šįkart iš jos akių supratau, kad moteris tikriausiai niekuo dėta. Liepiau jai kol kas nieko nemokėti ir patariau kuo skubiau kreiptis į policiją", – susitikimą su kauniete prisiminė bendrovės "Smscredit.lt" direktorius Gediminas Velička.

Varėnos fenomenas

Pašnekovas neslėpė, kad su aferistais tenka susidurti beveik kasdien. Dažniausiai sukčiai taikosi į maksimalias pinigų sumas.

"Nesąžiningų veikėjų kreipiasi nuolat. Turime tam tikras savo duomenų bazes ir metodiką, kaip nustatyti, ar klientas patikimas. Didelę dalį prašymų tiesiog atmetame. Labai dažnai iš policijos sulaukiame raštų apie sukčiavimo atvejus. Ypač iš mažesnių miestų, – pasakojo trumpalaikes paskolas suteikiančios bendrovės vadovas. – Vienu rizikingiausių miestų laikoma Varėna. Ten iš visų klientų didžiausią dalį sudaro sukčiai, mėginantys pralobti apgaulės būdu. Todėl beveik pusė gaunamų prašymų suteikti greitąjį kreditą varėniškiams nepasiekia tikslo."