"Sodra" smenga į duobę


2009-04-02
BNS inf.

Peržiūrint "Sodros" biudžetą, jos išlaidas ketinama mažinti apie 800 mln. litų, tačiau žadama, kad pensijos ir socialinės išmokos nemažės.

"Aišku tai, kad reikės koreguoti "Sodros" biudžetą – maždaug apie 800 mln. litų mažinti. Tai tikrai sunkūs sprendimai ir be pirmadienio turbūt tikrai nepaaiškės, kokiose srityse ką darysime", – vakar Vyriausybėje žurnalistams sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys.

Jo teigimu, pensijos ir motinystės pašalpos nebus mažinamos. Bedarbių pašalpoms šiuo metu esančio rezervo nepakanka – pasak R.Dagio, atsarga siekia tik apie 50 mln. litų.

"Sodros" ir Darbo biržos atstovai teigia, kad dėl smarkiai augančio nedarbo antrą šių metų pusmetį nebus pinigų mokėti bedarbio pašalpoms.

Pirmą šių metų pusmetį bedarbių pašalpoms išleista kur kas daugiau, nei planuota, todėl, pasak "Sodros" vadovo Mindaugo Mikailos, nebebus iš ko mokėti pašalpų, o iki metų pabaigos "Sodros" deficitas gali išaugti iki 1,5 mlrd. litų.

Darbo birža bedarbio pašalpoms iš šiemet skirtų 160,2 mln. litų per pirmą ketvirtį išmokėjo 83,2 mln. litų – 52 proc. visiems metams skirtų lėšų. Numatoma, jog didėjant nedarbui pašalpoms šiemet reikės dar 160 mln. litų.

M.Mikaila vakar Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje minėjo kiek kitus skaičius: anot jo, bedarbio pašalpoms "Sodra" per pirmą ketvirtį jau išleido 96 mln. litų – trečdaliu daugiau, nei planuota (62,5 mln. litų).

Skirtumą, anot "Sodros" vadovo, ji dengia iš bankų skolintais pinigais.

M.Mikaila taip pat teigė, jog "Sodros" biudžeto surinkimas nuo plano atsilieka 92 mln. litų.

Šiemet teritorinėse darbo biržose per mėnesį vidutiniškai registruojama apie 41,6 tūkst. ieškančių darbo asmenų – dvigubai daugiau nei pernai. Kovo 27 d. Lietuvoje buvo registruota 200,6 tūkst. darbo ieškančių asmenų.