Teisingumo ministrui – Prezidentės palaikymas


2011-08-09
BNS inf.
Teisingumo ministrui – Prezidentės palaikymas

Visuomeniniai veikėjai reikalauja nubausti kaltus dėl informacijos apie Baltarusijos opoziciją pateikimo Minskui. Tam pritaria ir Prezidentė, bet teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus galvos nereikalauja.

Apie atsistatydinimą neužsimena

Baltarusijos opozicijos veikėjo banko duomenų perdavimas yra apmaudus vienetinis incidentas, o sprendimus dėl savo darbuotojų atsakomybės, kaip pareiškė Prezidentė Dalia Grybauskaitė, turi priimti teisingumo ministras R.Šimašius.

"Organizacijos "Vesna" vadovo Alesiaus Beliackio banko duomenų perdavimas yra apmaudus vienetinis incidentas, – vakar paskelbtame pareiškime sakė Prezidentė. – Dėl savo darbuotojų atsakomybės sprendimus turi priimti teisingumo ministras."

Tačiau Prezidentės spaudos tarnybos BNS atsiųstame komentare apie galimą paties ministro atsistatydinimą neužsimenama.

"Vyriausybė pavedė Užsienio reikalų ir Teisingumo ministerijoms pateikti informaciją, susijusią su Baltarusijoje sulaikyto nevyriausybinės organizacijos "Vesna" vadovo A.Beliackio banko duomenų perdavimu Baltarusijai. Šios institucijos turi išsiaiškinti, kodėl taip atsitiko, ir užkirsti kelią, kad tokių atvejų nepasikartotų ateityje", – nurodė D.Grybauskaitė.

Komentare taip pat teigiama, kad "Prezidentė smerkia žmonių areštus politiniais motyvais Baltarusijoje ir politinių kalinių buvimą Baltarusijoje".

Visuomenininkams gėda

Taip pat pirmadienį dešimt Lietuvos kultūros veikėjų paragino įvardyti pareigūnus, atsakingus už duomenų apie opozicijos veikėjus suteikimą Baltarusijos režimui. Jie viešai išplatino Prezidentei D.Grybauskaitei adresuotą laišką.

"Žinoma, kad ir anksčiau Baltarusija tokios informacijos prašydavo. Tačiau Lietuvos pareigūnai jos neteikdavo. Todėl raginame Lietuvos piliečiams paaiškinti, kodėl mūsų valdžios pozicija pasikeitė, – rašoma kreipimesi. – Save gerbiančioje valstybėje tokį apgailėtiną sprendimą priėmę pareigūnai privalo būti įvardyti, o prie jo prisidėję politikai prisiimti politinę atsakomybę. Ponia Prezidente, mums gėda dėl Lietuvos valdžios veiksmų. O Jums?"

Laišką pasirašė kultūros veikėjai Liudvikas Jakimavičius, Darius Kuolys, Vytautas V.Landsbergis, Gintautas Mažeikis, Romas Pakalnis, Valdas Papievis, Kornelijus Platelis, Romas Sakadolskis, Arūnas Sverdiolas ir Saulius Žukas.

Perspėjo pavėluotai?

Skandalas kilo, kai praėjusią savaitę žinomas opozicijos veikėjas A.Beliackis buvo suimtas, o pareigūnai Minske paskelbė, kad įtarimus dėl finansinių nusikaltimų pagrindė iš Lietuvos gauta medžiaga. Kai kurie politikai ir žiniasklaida griežtai sukritikavo Teisingumo ministeriją, bet jos atstovai aiškina kovo mėnesį informaciją apie A.Beliacko sąskaitas Minskui perdavę, nes neturėję duomenų, kad ji gali būti panaudota politiniams tikslams.

"Sausio mėnesį išsiųstą Baltarusijos kreipimąsi suteikti teisinę pagalbą pagal dvišalę sutartį dėl A.Beliackio Teisingumo ministerija gavo vasario pradžioje. Kovo mėnesį šis teisinės pagalbos prašymas buvo įvykdytas pagal įprastas procedūras, nes tuo metu nebuvo jokių indikacijų, kad ši informacija negali būti teikiama", – BNS sakė teisingumo ministro patarėja Vaida Vincevičiūtė.

Pasak jos, Užsienio reikalų ministerijos perspėjimas neteikti Baltarusijai informacijos, kuri gali būti panaudota opozicijai persekioti, gauta birželio pabaigoje.

Lietuvos pareigūnai pasmerkė areštą ir nutraukė teisinės pagalbos teikimą Baltarusijai.

Detalesnių šiuo metu atostogaujančio ministro R.Šimašiaus komentarų laukiama antradienį, kai jis dalyvaus Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdyje.


Prašosi politinio prieglobsčio

Po gruodžio įvykių Minske buvusi sulaikyta Baltarusijos žurnalistė, naujienų portalo "Chartija'97" redaktorė Natalija Radina prašo Lietuvoje prieglobsčio. Šiuo metu Vilniuje dirbanti žurnalistė prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą kritikuojančiame portale pranešė rugpjūčio 4 d. paprašiusi priegblosčio Lietuvoje.

Ji tvirtina, kad Jungtinės Tautos jai yra suteikusios pabėgėlės statusą. Žurnalistė jau kurą laiką esą persekiojama Baltarusijos režimo, o praėjusių metų gruodį buvo sulaikyta vietos saugumo pareigūnų. Nuolat kviečiama į apklausas ir nuolat sulaukdavusi grasinimų N.Radina teigia kovą pasprukusi iš šalies ir be dokumentų gyvenusi Maskvoje.

Su pabėgėlės dokumentais žurnalistė buvo nuvykusi į Nyderlandus, o netrukus atvažiavo į Lietuvą. Čia registruotas ir jos vadovaujamas portalas "Chartija'97".