Už peilį - baudžiamoji atsakomybė


2006-08-14
Romualdas Pauliukevičius
Už peilį - baudžiamoji atsakomybė

DIENOS RŪPESTIS

Už peilį - baudžiamoji atsakomybė

Mieste patruliuojantys policijos darbuotojai labai dažnai sulaiko jaunuolių, kurių kišenėse aptinkami didesni ar mažesni peiliai. Peilis jau seniai tapo jaunuolių atributu.

Kiekvieną vakarą į uostamiesčio gatves išeinantys patrulių rinktinės pareigūnai juokauja, kad sulaikytų paauglių ar jaunuolių kišenėse beveik visada galima aptikti du daiktus – mobiliojo ryšio telefoną ir peilį. Dauguma tokių sulaikytųjų teigia, kad peilį jie nešiojasi savigynai. Neva laikai dabar neramūs, todėl reikia ginkluotis.

Ar tas peilis – ginklas, ar ne – nustato ekspertai. Jų žodis lemiamas, ar peilio savininkas susilauks bausmės. Tos bausmės nėra nei didelės, nei baisios. Baudžiamojo kodekso 258 straipsnis „Neteisėtas disponavimas nešaunamuoju ginklu“ byloja:

1. Tas, kas neteisėtai gamino turėdamas tikslą realizuoti arba realizavo nešaunamąjį ginklą ar kitokį žmonėms žaloti pritaikytą įtaisą, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

2. Tas, kuris neteisėtai įgijo ar nešiojo nešaunamąjį ginklą ar kitokį žmonėms žaloti pritaikytą daiktą, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda arba areštu.

Už peilių pardavinėjimą žmogus gali gauti net vienerius metus nelaisvės, o jei naktį vaikėzas slampinės su peiliu kišenėje ir jį su tuo peiliu sulaikys pareigūnai,- išsisuks atsipirkęs bauda arba areštu. Už grotų sėsti tikrai nereikės.

Beje, atrodo, kad peilių pardavėjai turguje arba nieko nežino apie galimas bausmes, arba tiesiog nieko nepaiso. Kokių čia tik nėra ant prekystalių pridėtų peilių: ir su iššokančia geležte, ir su spalvotom rankenom, vieni – lenktiniai, tinkantys tik panages rakinėti, kitus, didelius, į dailią makštį reikia kišti ir prie diržo prisisegus nešioti. Tiesiog meno kūriniai!

Ginklų parduotuvėse medžioklinio peilio, jei nesi medžiotojas ir neturi bilieto, nenusipirksi. Gali be specialaus leidimo nusipirkti kulkinį revolverį, o peilio tau neparduos.

Beje, net su medžiotojo bilietu įgyto peilio negalima prisisegus prie juostos nešioti savigynai. Savigynai yra išduodami tik šaunamieji ginklai, t.y. pistoletai, bet jokiu būdu ne peiliai, kastetai ar, tarkim, beisbolo lazdos. Tad sulaikytųjų aiškinimas, kad jie esą su peiliais naktimis slampinėja tik todėl, kad apsigintų nuo užpuolikų, yra tik bandymas išsisukti.

Net ir nekaltai atrodantis peilis gali būti pripažintas nešaunamuoju ginklu. Ekspertai atsižvelgia į geležtės ilgį, metalo kietumą, peilio konstrukcines ypatybes.

Kad nebūtų problemų su teisėsauga, geriausiai peilio išvis nenešioti, nebent dažnai tenka pieštukus drožti ar ant laikraščio pasidėjus dešrą pjaustyti. Niekam neateis į galvą čiupti grybautojo ar sodininko įsimestą į krepšį virtuvinį peilį. Kita vertus, kai peilis, tegul ir nedidelis, įsinešamas į barą, jaunimo klubą, diskoteką, aptinkamas pas naktinėjantį girtą žmogų.

Blogiausia, kad ir padorus žmogus, užpultas chuliganų ir išsitraukęs peilį savigynai, gali būti nubaustas, ypač jei kam tuo peiliu bakstelėjo ar čirkštelėjo. Tokiems atvejams verčiau įsigyti dujų balionėlį ar elektrošoko prietaisą.