Baroti galerijoje – S.Gutausko natiurmortai


2009-02-11
"Klaipėdos" inf.
Baroti galerijoje – S.Gutausko natiurmortai

Trims savaitėms uostamiestyje apsistos vilniečio dailininko Simono Gutausko tapybos natiurmortų paroda.

Autorius apie ją kalbėjo itin jausmingai: "Natiurmortai lydi mane nuo mažų dienų. Matydavau, kaip juos tapo tėvas. Stebėdavau, kaip keičiasi vazoje pamerktos gėlės, kartais virsdamos vaisiais (aguonos), kokie gražūs, netikėti ir kartu paslaptingi daiktai atsiduria ant stalo plokštumos. Žiūrėdavau į didingus natiurmortus "tūkstančio" reprodukcijų knygoje. O kokį įspūdį paliko Didžiojo Meistro nutapyti paveikslai, kuriuose – "tik" kėdė, pypkė, žydinti šakelė stikliniame inde... Atrodytų, taip paprasta – jokių herojinių siužetų, pasakojimų, bet kokia vidinė jėga, kokia pagarba kiekvienam potėpiui ir spalviniam deriniui!.."

Vėliau, mokydamasis M.K.Čiurlionio meno mokykloje, S.Gutauskas pats nupiešė daugybę natiurmortų – akvarele, guašu, pastele. Šis žanras visada buvo šalia – net ir tuo metu, kai studijavo vitražą Vilniaus dailės akademijoje, jis tapė natiurmortus.

S.Gutauskas yra surengęs ne vieną autorinę parodą Vilniuje ir Kaune, kur pristatė tik natiurmortus. Kartais tai būdavo atskiri ciklai (pavyzdžiui, "Baltas natiurmortas"). Šioji ekspozicija Klaipėdoje yra tarsi ankstesniųjų tęsinys.

"Savo paveikslais stengiuosi ne šokiruoti ar nustebinti, o su didele pagarba spalvai "inkrustuoti" plokštumas, siekdamas jų harmonijos", – sakė menininkas prieš parodos atidarymą uostamiestyje.

S.Gutausko "Natiurmortų" vernisažas – šiandien 18 val. Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1 / Didžioji Vandens g. 2). Paroda veiks iki kovo 5 d.