Bliuzo vakare – akustinis duetas iš Kanados


2009-04-02
"Klaipėdos" inf.
Bliuzo vakare – akustinis duetas iš Kanados

Šįvakar Kaune, o rytoj uostamiestyje koncertuos Monrealio bliuzo karalienė Dawn Tyler Watson su gitaristu, dainininku ir dainų kūrėju Paulu Deslauriersu.

Dviem balsais ir gitara

Šio kanadiečių akustinio dueto pasirodymu kauniečių viešoji įstaiga "GM klubas" tęsia savo geros muzikos vakarų ciklą "Floresco" klube Klaipėdoje ir tesi pažadą, kad čia bent po kartą per mėnesį vyks bliuzo vakarai. "GM klubo" kvietimu kovo 11-ąją uostamiestyje muzikavo Čikagos bliuzo atlikėjas Ericas Allenas Davisas (JAV) ir Luca’os Giordano grupė iš Italijos, o balandžio 3-iąją koncertuos du garsūs bliuzo atlikėjai iš Kanados.

Kaip pasakojo "GM klubo" vadovas Česlovas Švarplys, Monrealio bliuzo karalienė D.T.Watson sukūrė visiškai unikalią partnerystę su gitaristu P.Deslauriersu. Susibūręs iš meilės bliuzui, šis duetas sužavi publiką savo išskirtine nuostata – jauskis gerai. Paulas garsėja profesionaliu akustiniu stiliumi, būdingu tik jam vienam, o Dawn yra žymi išraiškingu dainavimu ir gebėjimu koncertuoti su bet kokio dydžio grupe.

Dviejų balsų ir šešiastygės gitaros paprastas atvirumas sukėlė daug jaudulio ir susižavėjimo ir vietinėse, ir tarptautinėse liaudies muzikos bei bliuzo scenose. Jiedu koncertuoja Kanadoje, Prancūzijoje ir JAV. Jų albume "En duo" – seni, mieli "gabalai" ir naujos dainos – pateikta turtinga stilių ir nuotaikų paletė. Klausantis jų atrodo, kad bliuzas iš roots pereina į juodaodžių liaudies muziką ir rokenrolą.

Monrealio bliuzo karalienė

Praėjusį dešimtmetį dainininkė, aktorė ir dainų autorė D.T.Watson tapo svarbia ir įtakinga jėga Kanados bliuzo scenoje. Gimusi Anglijoje, užaugusi Ontario, Kvebeke ji prigijo kaip namuose ir vadinama Monrealio bliuzo karaliene. Ji vertinama kaip puiki, dinamiška atlikėja. Jos stilius demonstruoja daugybę įtakų, kurios paliko žymę D.T.Watson kūryboje. Tai džiazas, juodaodžių liaudies muzika ir gerasis senasis rokenrolas.

Ji debiutavo kompaktine plokštele "Ten Dollar Dress" ("Suknelė už dešimt dolerių") su grupe "Dawn Tyler Blues Project". Greitai pagarsėjo kaip įvairiapusiška menininkė ir talentinga dainų autorė. Dažnai linksma, kartais kandi, bet visada ryžtingai einanti pirmyn – tokia D.T.Watson, nominuota už geriausią albumą ir kaip geriausia prodiuserė, o jos dainos skamba daugybėje rinkinių.

Kanadietė yra pelniusi prestižinius Kanados "Maple Blues" apdovanojimus įvairiose kategorijose. Tituluota ir kaip "Geriausia nauja menininkė", ir kaip "Metų atlikėja", 2005 ir 2007 m. išrinkta geriausia moterimi dainininke. D.T.Watson keturis kartus iš eilės tapo Kvebeko Lys bliuzo apdovanojimų laimėtoja kaip geriausia menininkė, 2007-aisiais gavo Kanados liaudies muzikos apdovanojimą už geriausią šiuolaikinį vokalą. D.T.Watson iškovojo tarptautinį pripažinimą gavusi "Screaming Jay Hawkins" apdovanojimą už atlikimą gyvai, "Trophees France Blues" pripažinta tarptautine metų menininke.

Žino, kaip užvaldyti

D.T.Watson žinoma ir kaip kino aktorė. 2004 m. ji gavo pagrindinį vaidmenį filme "Jack Paradise", kuriame vaidino džiazo dainininkę Curly Brown. D.T.Watson pasirodymą filme lydėjo audringas pripažinimas. Ne mažiau jai pasisekė kitas dainininkės vaidmuo filme "Jutra", kurio garso takelis pelnė apdovanojimą.

P.Deslauriersas neseniai išleido albumą "Ripping into Red". Paulas yra Kanados gitaros elito dalis, jis vertinamas kaip absoliučiai geriausias muzikantas Kvebeke. 2005 m. apdovanotas už geriausią muzikinį atlikimą. Kvebeko Lys bliuzo apdovanojimuose 2006 m. jis nominuotas dukart – už metų koncertą ir už meniškiausią atlikimą, 2007 m. pripažintas geriausiu metų menininku. Muzikos žurnalo "Guitar Player Magazine" redaktorius taip apibūdino muzikantą: "P.Deslauriersas iš tiesų žino, kaip užvaldyti jūsų ausis… Jis talentingas dainų kūrėjas ir dainininkas. Jo soliniai numeriai trumpi, bet jaudinantys".

D.T.Watson (vokalas) ir P.Deslaurierso (gitara) akustinis duetas balandžio 3 d. 19 val. koncertuos Klaipėdoje, "Floresco" klube (Taikos pr. 12A). Bilietai – po 50 ir 70 litų.