Eilėraščiai – su "Zylės plunksna"


2008-12-11
Rita Bočiulytė
Eilėraščiai – su

Klaipėdietė knygų leidėja ir redaktorė Birutė Kaniušaitė-Šeškauskienė dešimt metų rinko savo eilėraščius pirmajai knygai. Pagaliau asmeninio jubiliejaus proga susikaupė ir ją išleido savo pačios leidykloje poetišku pavadinimu "Vėjasparnis".

Kaip autorė sakė, knygelę dedikavo saviems. Bičiuliams, draugams, artimiesiems, kolegoms, pažįstamiems ir nepažįstamiems, panašiai regintiems ir jaučiantiems pasaulį kaip ji. Tiesiog saviems. Visiems, kurie ją atvers ir skaitys.

"...Kartais žmogui, sutiktam gyvenimo kelyje, negali ištarti žodžio – nespėji, negali pasidalinti duonos rieke – neturi, praskrieji lyg vėjo nešama zylės plunksna, lengva ir nieko nereiškianti... Taip noriu, kad ši mano "Zylės plunksna" nebūtų trumpas akimirksnis. Visiems, kuriems atveriu mažas dureles į savo besiblaškantį ir gal sentimentalų "aš", visa esybe sakau: esate dalis manęs, dalis mano buvimo šioje žemėje. Jei niekada nesakiau, kokie svarbūs man esate, gal rasite tai tarp eilučių...", – viliasi Birutė.

Ji nuoširdžiai dėkinga bičiuliams, kurie prisidėjo, kad jos "Zylės plunksna" išvystų pasaulį: rašytojui Sigitui Poškui – už svarų redaktoriaus žodį, fotomenininkui Algimantui Kalvaičiui – už fotografijas, papuošusias knygos viršelius ir vidų, dizaineriui Arūnui Juozapaičiui – už viso leidinio "veidą ir rūbą".

Per maža pasakyti, kad knygelė išvaizdi. Jos forma – nepaprasta. Tokia, kaip ir sumanė pati eilėraščių autorė. Tai tarsi dvi knygos kartu – kaip viena. Ir vis dėlto dvi: pirmojoje – jaunystės metų eilėraščiai, antrojoje – brandos laiko poezija. Bet jos abi sujungtos taip, kad perlenkus vėl tampa viena knyga, kurią galima atversti nuo pradžios ir nuo galo, – vaizdžiai tariant, skaityti ratu į vieną ar kitą pusę. Taip simboliškai susijungia visas nedalomas gyvenimas – jaunystės žydėjimas ir brandos meto vaisiai. Jais ir pirmąja knyga pasidžiaugti kartu su Birute dabar gali visi savi.

B.Kaniušaitės-Šeškauskienės "Zylės plunksnos" sutiktuvės – šiandien 18 val. "Baltų lankų" knygyne (Taikos pr. 61).