Ko negali politikai


2009-01-22
Rimantas Černiauskas
Ko negali politikai

Kaliningradiečiams pristatyta klaipėdiečių rašytojos Nijolės Kliukaitės-Kepenienės eilėraščių knyga, neseniai išleista rusų kalba, ir menotyrininko Petro Šmito Klaipėdos menininkų portretų fotoparoda.

Dar nespėjo nutilti mitingų ir riaušių aidai, dar nesuskaičiuoti tikri ir tariami nuostoliai, o mūsų valdžia jau dairosi priešų išorėje, artimiausiame užsienyje. Senas būdas paslėpti savo pačių klaidas, nukreipiant dėmesį į išorę.

Ar ne todėl, ieškodami priešų, kur yra ar nėra, esame priversti mokėti brangiausiai Europoje už dujas ir naftą? Bet tai ne mano, o politikų reikalas – susitarti, susikalbėti tarpusavyje.

Ko negali ar nenori politikai, seniai daro menininkai. Klaipėda ir Kaliningradas kultūrinio bendradarbiavimo projekto "3K" dėka jau apsikeitė ne viena meno paroda, koncertu, seminaru, literatūros publikacija ar kūrybos vakaru.

Vienas toks renginys vyko ir šiemet sausio 17-ąją Kaliningrado Snegovo bibliotekos literatų svetainėje, kurią aptarnauja Kaliningrado PEN centras.

Tą šeštadienį, kai uostamiesčio gyventojai rinkosi į mitingą Lietuvininkų aikštėje, Kaliningrado literatūros ir fotografijos gerbėjai būriavosi savoje Literatų svetainėje, kur vyko klaipėdietės poetės N.Kliukaitės eilėraščių knygos "Meždu" (į rusų kalbą ją išvertė klaipėdietis poetas Clandestinus, o išleido mūsų uostamiesčio leidykla "Libra Memelensis") pristatymas. Kartu su knyga buvo pristatyta ir menotyrininko P.Šmito Klaipėdos menininkų portretų paroda. Įdomu, kad apžvelgti šią parodą žmonės rinkosi jau prieš valandą. Apžiūrėdavo, padėkodavo ir skubėdavo savo reiklais. Juos domino ne peizažai, aktai ar fotomontažai, o nežinomų jiems menininkų veidai.

Vakaro metu klausytojai netilpo mažoje Literatų svetainės salėje, kad dar plačiau pagarsintų šį įvykį, į renginį atvyko vietos laikraščių ir Kaliningrado radijo atstovai. N.Kliukaitės kūrinius skaitė pati knygos autorė (lietuviškai), vertėjas (rusiškai), apie knygą kalbėjo rašytojas Olegas Gluškinas. P.Šmito parodą rusų publikai pristatė kultūros atašė Kraliaučiuje Arvydas Juozaitis, rašytojas Viačeslavas Karpenka ir pats parodos autorius.

Vėliau buvo vyno, dainų, kurias atliko vokalinis džiazo kvartetas ir dar glaudesnio bendravimo. Kol N.Kliukaitė suplukusi dalijo autografus savo kūrybos gerbėjams Kaliningrade, P.Šmitas vietos radijui išklojo visas valstybines paslaptis. Ir aš ten buvau, vyną, midų gėriau… namo sugrįžau.