Uostamiesčio fotografų “Post scriptum”


2008-12-11
„Klaipėdos“ inf.
Uostamiesčio fotografų “Post scriptum”

Tradiciškai baigiantis metams Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus nariai ruošiasi bendrai parodai, savotiškai apibendrinsiančiai šiuos jų kūrybos metus ir publikai žadančiai kažką dar.

Nes parodos pavadinimas “Post scriptum” šiuosyk reiškia vizualinį pranešimą, papildantį ar konkretizuojantį jau išsakytą mintį. Tarsi prierašas po to, kai atrodo, kad šiuokart esi viską pasakęs. Tai – liekana anuometinio ar šiandieninio vaizdo, kažkokiu būdu susiformavusio fotografo sąmonėje, gal net išryškėjusio popieriniame atspaude, bet taip ir nepasiekusio ekspozicinių erdvių. Kodėl? Priežasčių galėtų būti daugybė. Galbūt viena iš svarbiausių – neatitikimas. Realijų, tuometinių fotomenininko lūkesčių neatitikimas, nesutilpimas į savo paties sukaltus rėmus.

Pasak menotyrininkės Danguolės Ruškienės, iš asmeninio archyvo (ir atminties) ištrauktas ar naujai atrastas vaizdinys, atrinktas iš daugybės kuriančiojo sąmonę užtvindžiusių vaizdų, kartais panašus į akibrokštą, pokštą, o kartais – į jautrų prisilietimą prie seniai magėjusios temos. Tai – proga užsimesti ar priešingai – nusimesti kaukę, kad galėtum pažvelgti į save kaip į kolegą, o į kolegą – kaip į save.

Vieninteliu vertinimo kriterijumi šįkart siūlomas netikėtumo momentas. Nuosaikus, nepretenzingas žvilgsnis į fotografiją, kaip nuolat kintančią ir skatinančią adekvatų veiksmą kūrėjo sąmonėje. “Post scriptum” – Klaipėdos fotomenininkų pranešimas, kuris gali būti perskaitytas, išgirstas, nepastebėtas, ignoruotas. Nieko vertas, nes čia pat pamirštas ar priešingai – žadinantis iš nuolatine tapusios ramybės būsenos, inspiruojantis naujas idėjas.

Fotoparodos “Post scriptum” atidarymas – rytoj 18 val. LFS Klaipėdos galerijoje (Tomo g. 7). Ją apžiūrėti bus galima antradieniais – penktadieniais 14–18 val., šeštadieniais – 12–16 val. iki 2009 metų sausio 8-osios.