Knyga gimė iš kursinio darbo


2005-12-23
AURELIJA KRIPAITĖ
Knyga gimė iš kursinio darbo

Knyga gimė iš kursinio darbo

Vietovardžių darybą ir etimologiją nagrinėjančių leidinių grupę papildė nauja dviejų klaipėdiečių – Klaipėdos universiteto docentės daktarės Dalios Kiseliūnaitės ir jos buvusios studentės Laimos Simutytės monografija „Kuršių nerijos vietų vardai“.

Pasiklausyti apie naująją mokslinę monografiją ir pasveikinti autores su jos atsiradimu į Mažosios Lietuvos istorijos muziejų susirinko būrys žmonių.

Ši knyga, anot D.Kiseliūnaitės, gimė dėl dviejų priežasčių. „Pirma, pavydas.

Kai viena Latvijos profesorė man padovanojo knygą apie tos šalies pajūrio vardus, viskas pasirodė taip sudėtinga, moksliška. Antra, tingėjimas. Pagalvojau: „Tingiu, tai tegu daro studentė“, - juokėsi ji.

Į kursinių darbų temų sąrašą D.Kiseliūnaitė įtraukė ir Kuršių nerijos vietovardžių kilmę. „Mes su drauge, būdamos nelabai pareigingos studentės, temos rinktis atėjome tada, kai jau visos geriausios buvo išgraibstytos. Liko tik šioji“, - pasakojo L.Simutytė. Ją šiek tiek išgąsdino pastaba, kad pageidaujama mokėti vokiečių kalbą.

D.Kiseliūnaitė vokiškai kalbėti nemokančią studentę tik padrąsino: „Nieko, išmoksi“. Kursinio darbo vadovė neslėpė maniusi, kad tokių vietovardžių pavyks rasti tik apie 80.

Po intensyvaus darbo paaiškėjo, kad jų yra net dešimt kartų daugiau. L.Simutytė prisiminė, kaip grįžusi iš sostinės bibliotekų dėstytojai pasakė, kad „iki Būtingės tikrai nenueis“.

Kursinio darbo temą L.Simutytė toliau nagrinėjo ir bakalauro bei magistrantūros baigiamuosiuose darbuose.

Monografijoje „Kuršių nerijos vietų vardai“ vietovardžių darybą aiškino L.Simutytė, o D.Kiseliūnaitė – reikšmę.

Docentė tvirtino, kad naujoji knyga - tik pradžia tolimesniems moksliniams tyrinėjimams.