Robertas Velsas žada įspūdingą šou


2003-08-08
Rita BOČIULYTĖ
Robertas Velsas žada įspūdingą šou

PIRMĄKART LIETUVOJE

Robertas Velsas žada įspūdingą šou

Pirmąkart Lietuvoje – Klaipėdos vasaros estradoje rugpjūčio 16-ąją koncertuos žymus švedų pianistas, dainininkas ir kompozitorius Robertas Velsas (Robert Wells). Kitą šeštadienį 20 val. prasidėsianti švedų muzikos žvaigždės koncertinė programa „Rhapsody in Rock“ truks tris su puse, o gal ir visas keturias valandas su pusvalandžio pertrauka. Anot šio koncerto organizatorių švedų, jis neatsitiktinai prasidės gana vėlai. Paprastai šio atlikėjo pasirodymai, kuriuose susilieja nemirtinga klasika ir populiariausia šiuolaikinė muzika, rengiami kaip grandioziniai šou su įspūdingais garso ir šviesos efektais. Taip turėtų būti ir Lietuvoje, kur žvaigždė koncertuos pirmąkart ir nori padaryti įspūdį mūsų publikai.

Skris į Geteborgą

Drauge su R.Velsu koncerte Klaipėdoje dalyvaus švedų dainininkė Džilė Džonson (Jill Johnson). Bus ir daugiau svečių, kuriuos R.Velsas pakvietė dalyvauti šou drauge su juo. Solistams akompanuos Baltijos simfoninis orkestras, kuriame groja 57 muzikantai iš Latvijos, Estijos bei Lietuvos ir su kuriuo R.Velsas apkeliavo daugelį pasaulio šalių, į savo koncertus įtraukdamas jų muzikos žvaigždes. Šiuokart garsaus pianisto šou dainuos mūsų publikos numylėtinis Andrius Mamontovas, maloniai priėmęs kolegos iš Švedijos pasiūlymą.

R.Velso ir jo komandos kvietimu A.Mamontovas su savo vadybininku ir grupė Lietuvos žurnalistų rytoj specialiu lėktuvu iš Palangos bus nuskraidinti į Geteborgą. Jie galės pamatyti generalinę repeticiją ir R.Velso koncertą, kuris tą patį vakarą vyks Geteborgo Ulevi stadione. Po koncerto delegacija iš Lietuvos pakviesta dalyvauti šventiniame priėmime ir pavakarieniauti drauge su R.Velsu bei kitais jo svečiais.

Išgarsėjo po pirmosios turnė

Vos per keturiasdešimt perkopęs Robertas Velsas šiuo metu yra vienas populiariausių Švedijos muzikos atlikėjų - pianistas, dainininkas ir kompozitorius.

Dar būdamas 7 metų, jis pradėjo fortepijono studijas Adolfo Fredrikso muzikos mokykloje, vėliau 4 metus tęsė vokalo studijas Švedijos muzikos akademijoje, į kurią buvo priimtas pirmuoju numeriu ir kaip visų laikų jauniausias solistas. Jis dalyvavo nacionaliniame talentų konkurse ir tapo laureatu net du kartus! Pirmąjį solinį albumą R.Velsas išleido 1987 metais ir dalyvavo „Melodijos“ festivalyje. Po metų jis išleido antrąjį solinį albumą “The Way I Feel”.

Po daugelio repeticijų ir sunkaus darbo 1989-aisiais R.Velsas pradėjo savo pirmąjį turnė su šou programa “Rhapsody in Rock”. Tuomet jis koncertavo su Gavleborgo simfoniniu orkestru ir jo vyriausiuoju dirigentu Andersu Berglundu. Kartu į šią programą buvo įtraukta roko grupė su Rutgeriu Gunarsonu ir Lase Velander priešakyje. Šis turnė buvo labai sėkmingas, apkeliavo visas Šiaurės šalis, buvo parodytas per televiziją. Tų pačių metų rudenį buvo išleistas “Rhapsody in Rock 1” albumas, kuris ir iki šiol parduotas 39 tūkst. egz. tiražu. Po šio pasirodymo R.Velsas tapo labai populiarus.

Populiarus Europoje

Robertas Velsas, dar vadinamas Švedijos Eltonu Džonu, šiuo metu yra labai populiarus Skandinavijoje ir kitose Europos šalyse. Klasikinį muzikos išsilavinimą turintis atlikėjas karjerą pradėjo tėvynėje, bet dėl unikalaus muzikos stiliaus išgarsėjo visame pasaulyje. Derindamas amerikietišką bugi-vugi, rokenrolą, europietiškus klasikos kūrinius bei elektroninius efektus, R.Velsas pavergė JAV, Pietų Amerikos, Ispanijos, Vokietijos, Japonijos, Kinijos, Rusijos publiką. Skandinavijoje pasiklausyti roko grupės ir simfoninio orkestro dueto susirenka didžiausi futbolo stadionai, o R.Velso pasirodymas prestižinėje Londono “Royal Albert Hall” sulaukė tokio atgarsio, kad švedas pakviestas ten surengti dar vieną koncertą.

R.Velsas, kuris Švedijoje žinomas ir kaip populiaraus televizijos šou vedėjas, jau pardavė tris auksinius ir vieną platininį albumą Skandinavijoje ir kitose Europos šalyse. Kaip teigiama, šio atlikėjo koncertai pasižymi ne tik netradiciniu šiuolaikinės ir klasikinės muzikos derinimu. Be to, tai - itin įspūdingi reginiai. Rugpjūčio 16-ąją toks žadamas ir klaipėdiečiams.

Vainikuos įkurtuves

Įgyvendinant šį muzikinį projektą tarpininkauja Klaipėdoje įsikūrusi lietuvių ir švedų bendrovė „Swelbalt“, užsiimanti elektros įrangos didmenine prekyba, ir Klaipėdos viešoji įstaiga „Jūros šventė“. Kaip tik koncerto išvakarėse „Swelbalt“ persikrausto į naujas patalpas ir švęs įkurtuves Klaipėdos rajone, netoli Jakų žiedo, kur baigiamas statyti bendrovės administracinis pastatas ir sandėlių kompleksas. Įkurtuvių iškilmės bei atvirų durų dienos naujose „Swelbalt“ patalpose, kur veiks paroda, pristatanti Švedijos verslo įmones, specialiai buvo derinamos su koncertiniu švedų muzikos žvaigždės grafiku ir jo pasirodymo data Klaipėdoje. Taigi tam tikra prasme R.Velso šou įspūdingai ir netradiciškai vainikuos „Swelbat“ įkurtuves, į kurias atvyks daug svečių ne tik iš visos Lietuvos, bet ir Švedijos.

Be to, kaip „Klaipėdai“ teigė „Swelbalt“ direktorius Ulfas Elhemas, šiuo pirmuoju švedų muzikos žvaigždės koncertu jo rengėjai ir rėmėjai tikisi nutiesti draugystės tiltą tarp Lietuvos ir Švedijos muzikos pasaulių, suartinti juos ir geriau vieniems kitus pažinti. Todėl, užtikrino jis, R.Velso šou Klaipėdoje, kaip ir kituose pasaulio miestuose, kur jie yra buvę, įvyks bet kokiu oru ir kiek besusirinktų publikos.

Neskuba pirkti bilietų

R.Velso pirmojo šou Lietuvoje biudžetas – daugiau nei 1 milijonas švediškų kronų (maždaug 350-400 tūkstančių litų). Tačiau koncerto organizatoriai ir solidūs rėmėjai teigia nebijantys rizikuoti ir yra tam pasirengę, jog finansiškai jis gali neatsipirkti.

Tiesa, šios savaitės pradžioje, likus vos dviem savaitėms iki koncerto, jo rengėjai buvo sunerimę, kad kol kas išpirkta tiek mažai – vos 50 bilietų po 60 litų. O jų buvo tikėtasi parduoti arti 10 tūkstančių, - tiek, kiek yra vietų Klaipėdos vasaros estradoje. Visus 500 „Vip“ bilietų, kainuojančių po 354 litus, su vietomis prie staliukų užsisakė ir jau baigia išpirkti Lietuvoje veikiančios Švedijos įmonės.

Kiti bilietai platinami lietuviams kiek neįprastose vietose - „Lukoil“ degalinėse Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Palangoje ir Šiauliuose. Anot U.Elhemo, Švedijoje taip daroma dažnai, nors dabar ten populiariausias būdas bilietus į koncertus užsisakyti internetu su pristatymu tiesiai į namus. Deja, Lietuvoje tai dar nepraktikuojama. Be to, mūsų publika neįpratusi bilietus į koncertus įsigyti gerokai iš anksto. Todėl švedai viliasi, kad didžiausias bilietų pirkimo bumas į R.Velso „Rhapsody in Rock“ bus paskutinėmis dienomis prieš koncertą. Renginio dieną jie nežada atpigti, bet bus parduodami jau Klaipėdos vasaros estradoje.

Kaip tikino U.Elheimas, tie, kurie ateis į „Rhapsody in Rock“ Klaipėdoje, tikrai nenusivils. Anot jo, R.Velso koncertinių šou publika yra pati įvairiausia, nes jo muzika – kerinti ir universali, skirta visokio amžiaus bei intelekto žmonėms.