Ant gatvių ištirpo tūkstančiai


2009-03-12
Milda Skiriutė
Ant gatvių ištirpo tūkstančiai

Žiemos sezono metu ant uostamiesčio gatvių ir šaligatvių išbarstyta keli šimtai tonų grynos druskos bei druskos ir smėlio mišinio. Visa tai kainavo per pusę milijono litų.

Smėlį grobstė vagys

Įmonė "Klaipėdos želdiniai" iki kovo 1-osios šaligatviams barstyti sunaudojo apie 250 tonų druskos ir smėlio mišinio. Daugiausia jo išpilta sausio mėnesį – 100 tonų.

Bendrovės direktorius Gediminas Valašinas pasakojo, jog tona smėlio ir druskos mišinio kainavo apie 120 litų. Tad šį žiemos sezoną ant šaligatvių buvo išbarstyta apie 30 tūkst. litų.

"Ši žiema sunkesnė nei pernai. Daug snigo, pustė, ledijo. Nusivalai, ir vėl sniegas. Darbo tikrai netrūko. Pernai lapkritį dirbti teko penkias dienas, šiemet pusę mėnesio. Be to, reikėjo dirbti savaitgaliais ir naktimis. Tai išvargino darbuotojus. Džiaugiamės, kad žiema baigiasi", – tvirtino direktorius.

Pasak G.Valašino, nuostolių įmonei padarė ir ilgapirščiai. Jie savindavosi smėlio ir druskos mišinį iš dėžių. Problemiškos buvo kelios vietos.

"Ką padarysi. Prie kiekvienos dėžės nepastovėsi. Dingo septynios dėžės. Kiek pavogta smėlio, tiksliai sunku pasakyti. Sezono metu per visą miestą gal daugiau nei tona", – spėjo G.Valašinas.

Druskai – pusę milijono

Gerokai daugiau druskos sunaudojo įmonė "Specialus autotransportas", atsakinga už uostamiesčio gatvių priežiūrą. Iki kovo 1 d. jos ant važiuojamosios dalies išbarstyta 2 tūkst. 300 tonų.

Daugiausia sausį – beveik 857 tonos. Vasarį – 771 tona. Mažiausiai lapkritį ir gruodį – 355 ir 257 tonos.

Anksčiau įmonės "Specialus autotransportas" generalinis direktorius Vygantas Kamarauskas pasakojo, jog bendrovė už toną druskos moka 232 litus. Pasak vadovo, palyginti su praėjusiais metais, ji pabrango daugiau nei 100 proc.

Vadinasi, šiemet ant važiuojamosios kelio dalies ištirpo apie 533 tūkst. 600 litų.

Laikinai įmonės "Specialus autotransportas" generalinio direktoriaus pareigas einantis Saulius Budrevičius pasakojo, jog ši žiema sniego negailėjo, todėl darbo gatvėse netrūko.

"Saugumo gatvėse užtikrinimas – ypač svarbus uždavinys. Priklausomai nuo oro sąlygų per vieną žiemą vidutiniškai sunaudojama apie 1500–2500 tonų druskos. Kaip ir kiekvieną žiemą, stengėmės dirbti operatyviai. Džiugu, kad mūsų darbas buvo įvertintas teigiamai – priekaištų dėl savo darbo praktiškai nesulaukėme", – sakė S.Budrevičius.

Daugiausia problemų kėlė pakelėse pastatyti automobiliai, neleidžiantys nuvalyti viso gatvės ploto.

Žiema baigsis balandį

Palangoje šaligatvių barstymui sunaudota – apie 50 tonų smėlio ir druskos mišinio. Ant važiuojamosios kelio dalies išberta 250 tonų druskos. Palangos komunalinio ūkio įmonės direktorius Konstantinas Skierus paminėjo, jog už toną druskos su pristatymu įmonė moka apie 354 litus. Iš viso ant šaligatvių ir važiuojamosios kelio dalies ištirpo 94 tūkst. 500 litų.

"Jei nebūtų ekonominės krizės, tai žiema būtų praėjusi gerai. Šiaip šiųmetinė žiema buvo sunkesnė nei pernai. Buvo daugiau sniego", – teigė K.Skierus.

Norminiais dokumentais žiemos sezono pabaiga nustatyta balandžio 1-ąją.