Daugiabučiuose kaimynus kiršina triukšmas


2011-04-04
Daiva Janauskaitė
Daugiabučiuose kaimynus kiršina triukšmas

Klaipėdoje ramybės nėra nei dieną, nei naktį. "Bute triukšmas, kaimynai negali ilsėtis", – tokie pranešimai savaitgalių naktimis dažniausiai skamba policijos patrulių radijo ryšio pultuose. Tačiau pareigūnai įsitikinę, kad tildyti ir auklėti žmones – ne jų misija.

Miegoti trukdo ir klasika

Uostamiesčio policijos patruliai galėtų valandų valandas pasakoti apie Klaipėdos triukšmadarius. Kai kurios istorijos primena anekdotus. Viena jų – apie inteligentiškas triukšmadares.

Kartą, sulaukę įprasto pranešimo apie trukdymą ilsėtis, uniformuoti vyrai nustebo, kai duris jiems atidarė dvi pagyvenusios damos. Orios išvaizdos moterys buvo pasivaišinusios vynu. Apie tai bylojo ir apytuštis butelis ant dailiai serviruoto stalo.

Ant grotuvo sukosi vinilinė plokštelė, garsas buvo atsuktas iki galo.

Pareigūnai papriekaištavo, kad kaimynai neapsikenčia sklindančio triukšmo.

"Argi tai triukšmas? Tai – klasika, Johanas Sebastianas Bachas," – įsižeidė damos.

Policininkams teko aiškinti, kad net tokios muzikos reikia klausytis taip, kad netrukdytų kaimynams.

Po butą – riedučiais

Šeštadienį prieš vidurnaktį viename Taikos prospekto daugiabutyje šeima šventė gimtadienį. Iškviesti policininkai pamatė padoriai atrodančių žmonių kompaniją. Bute grojo muzika, svečiai šurmuliavo.

Apie 30 metų moteris tikino, kad vaikų neturintis kaimynas juos skundžia ne pirmą kartą, o sykį net išjungė bute elektrą ir taip sugadino kompiuterį. Moters sutuoktinis atsiprašinėjo pareigūnų ir žadėjo, kad daugiau pagrindo jiems atvykti nebus.

Atrodė, kad problema išspręsta. Patruliai užsuko ir pas juos iškvietusį kaimyną. Kol kalbėjosi, iš viršaus sklidęs triukšmas tapo dar labiau girdimas, o netrukus pasigirdo ir tyčia kulnu į grindis daužomas taktas.

Policininkai įsitikino, kad nedraugiškais kaimynais besiskundžiantis vyras sakė tiesą.

Dar po kelių akimirkų iš triukšmadarių buto išėjo ta pati moteris. Ji sutriko pamačiusi, kad policininkai vis dar čia.

Tarp kaimynų užvirė kivirčas. Jaunas vyras aiškino, kad aukštu aukščiau gyvenanti šeima netramdo savo vaikų. Jis pasakojo, jog mergaitė po butą važinėja riedučiais. Kai vaikas atsitrenkia į sieną, apačioje net tinkas byra.

Moteris piktinosi kaimyno nepakantumu ir tikino, kad jai nelengva suvaldyti aktyvų vaiką. Panašaus amžiaus gretimai gyvenantys vyras ir moteris netrukus pradėjo vienas kitą tujinti, atrodė, kad barnis gali peraugti į muštynes.

Tačiau vėliau pokalbio tonas tapo taikesnis, galiausiai kaimynai padavė vienas kitam ranką, susipažino ir net ištarė tradicinę tokiais atvejais frazę: "Labai malonu".

Po laidotuvių – linksmybės

Tačiau gražiuoju tokie konfliktai baigiasi ne visada. Kartais kaimynų priešprieša baigiasi ikiteisminiais tyrimais.

Kai po laidotuvių šeima grįžo namo, pirmasis artimųjų noras buvo – išsimiegoti. Tačiau aukštu aukščiau griaudėjo muzika, girdėjosi šūksniai. Naktį triukšmas darėsi vis garsesnis.

Vidurnaktį neapsikentusi našlė nusprendė pasibelsti į kaimynų duris. Jas atidarė jauna panelė. Nemigos nukamuota klaipėdietė paaiškino, kodėl prašo patildyti muziką.

Užuot sulaukusi supratimo ir užuojautos, pagyvenusi moteris išgirdo ironiškus žodžius apie būtinybę džiaugtis šia diena ir šventes primenantį gyvenimą.

Vyras sumušė merginas

Grįžusi į savo butą moteris išgirdo trypimą į trankios muzikos taktą.

Supratusi, kad geruoju su merginomis nesusitars, našlė iškvietė policiją.

Pareigūnų apsilankymas atnešė ramybę dešimčiai minučių. Tai yra tol, kol policijos mašina išriedėjo iš kiemo. Tada visas namas pradėjo drebėti nuo trypimo, riksmų, dirbtinio klegesio ir dar garsesnės muzikos.

Tuomet neišlaikė tėvą palaidojusio jauno vyro nervai. Vėliau jis pasakojo, kad įniršis užvaldė protą.

Kai pagaliau duris atidarė apgirtusios merginos, žmogus nerinko žodžių, piktai, bet aiškiai reikalavo nutraukti orgiją. Tačiau merginos puolė vyrui nagais draskyti veidą.

Tada klaipėdietis kiekvieną jų paauklėjo antausiais. Netrukus policininkai atvyko jau iškviesti merginų. Vyrui gresia baudžiamoji atsakomybė.

Nors nuo šio įvykio praėjo pora savaičių, ir aistros tarp kaimynų turėjo nurimti, jaunas vyras tikina neketinantis atsiprašyti kaimynystėje butą nuomojančių merginų. Kur kas mieliau jis praleis jam skirtą laiką areštinėje ar atliks viešuosius darbus, tačiau jaučiasi esąs ne kaltininkas, o nukentėjusysis.

Trukdo net klozeto garsai

Vyriausiojo policijos komisariato budėtojai kvietimų tramdyti triukšmadarius sulaukia ne tik vėlai vakare ar naktį, bet ir rytais, kai žmonės anksti pradeda remonto darbus arba pernelyg garsiai įjungia televizorių.

"Triukšmai daugiabučiuose namuose – amžina problema. Kartais pagalvoju, ar tikrai pareigūnai turi ją spręsti. Neretai policija išnaudojama asmeninėms sąskaitoms su kaimynais suvesti. Kitas dalykas, kad mūsų daugiabučių namų labai bloga garso izoliacija", – problemą apibendrino 2-ojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Albinas Misevičius.

Prieš dešimtmetį įsismarkavusius triukšmadarius pareigūnai tramdydavo išjungdami jiems elektros tiekimą.

Dabar tokių drastiškų priemonių imtis nevalia. Dažną kartą policininkai būna bejėgiai. Iš buto sklinda tranki muzika, o durų niekas neatrakina.

Tada pareigūnai surašo tarnybinį pranešimą, o apylinkės inspektoriai aiškinasi kaltininką ir skiria jam administracinę nuobaudą. Tačiau pagrindinis tikslas – ramybė – lieka nepasiektas.

Vis dėlto sugriežtinus administracinę atsakomybę už keliamą triukšmą, tokių pažeidimų akivaizdžiai sumažėjo.


Viktoras Sedleckis, Patrulių rinktinės Mobiliojo būrio specialistas

Mūsų žmonės nebemoka normaliai bendrauti. Nesupranta, kad pirmiausia reikia kalbėtis gražiuoju, bandyti suprasti, ko nori kaimynas. Labai dažnai policininkai atlieka psichologo funkcijas. Tenka išklausyti besikivirčijančius žmones, leisti jiems išsikalbėti. Esu tikras, kad tai ne policijos darbas. Mūsų yra pernelyg mažai, kad kiekvieną kartą galėtume taikyti kaimynus.

 

Robertas Grigula, Patrulių rinktinės 2 kuopos 1 būrio specialistas

Kartą važiavome tramdyti triukšmadarių. Duris atidarė moteris su vaiku ant rankų. Kaimynei trukdė mažylio bėgiojimas. Mama klausė, ar jai vaiką prie radiatoriaus prirakinti, kad kaimynei netrukdytų? O kitą kartą kūdikį auginanti moteris skundėsi, kad kaimynai naktį tyčia ne kartą tualete nuleidžia vandenį ir taip budina jos vaikelį.

 

 

Kazimieras Sinkevičius, Klaipėdos Viešosios policijos Prevencijos skyriaus viršininkas

2009 m. spalio 29 d. patvirtintos Klaipėdos miesto sanitarijos ir higienos taisyklės. Jose teigiama, kad gyvenamuosiuose namuose po 22 val. organizuojami renginiai turi būti suderinti su atitvaras turinčiais kaimynais. Gyventojai gali atlikti remontą darbo dienomis nuo 9 iki 20.30 val., šeštadieniais nuo 10 iki 16 val., jei kitaip nenumatyta bendrijos vidaus tvarkos taisyklėse. Triukšmo valdymo įstatyme numatytos triukšmo ribos decibelais iki 18 val., iki 22 ir po 22 val. Dabar gyvenamuosiuose namuose decibelų prietaisais matuoti nereikia. Tokie matavimai atliekami, kai triukšmą kelia ne kaimynai, o įstaigos. Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato atsakomybę už viešosios tvarkos trikdymą. Kalbant apie triukšmą butuose, nebūtina jį matuoti prietaisais. Užtenka raštiško kaimynų skundo ar fakto, kad buvo iškviesta policija. Jeigu žmonės skambina į policiją ir prisistato, tai traktuojama kaip žodinis pareiškimas. Vėliau apylinkės inspektorius patikslins duomenis. Svarbu, kad žmonės nepiktnaudžiautų savo teise skųstis. Pirmą kartą triukšmadariai įspėjami arba baudžiami bauda iki 300 litų. Antrą kartą per vienerius metus už triukšmą įstatymas leidžia bausti nuo 300 iki 1000 litų bauda. Jeigu namuose likę vieni triukšmauja nepilnamečiai nuo 14 iki 16 metų, įspėjami arba bauda baudžiami jų tėvai bei globėjai. Nuomojamuose butuose už tvarką atsako nuomininkas, o jo nenustačius, bauda skiriama šeimininkui.

 

Statistika

Klaipėdos policijai apie buitinį triukšmą pranešta:

2010 m. 6721 kartą;

2011 m. per 3 mėn. – 1745 kartus;

vien per šių metų kovą – 545 kartus.