Dėl piliavietės atstatymo – daug neaiškumų


2008-12-11
Jūratė Klusaitė
Dėl piliavietės atstatymo – daug neaiškumų

Lietuvos paveldosaugininkams bus pristatytos Klaipėdos piliavietės atkūrimo galimybės. Tačiau iki realių atkūrimo darbų dar toloka.

Vakar susirinkę savivaldybės atstovai, paveldosaugininkai ir archeologai sprendė piliavietės atkūrimo klausimą.

Kad Klaipėdos piliavietės atkūrimo darbai pagaliau pajudėtų, reikia gauti Kultūros paveldo departamento leidimą šiam objektui atkurti.

Kol kas savivaldybėje sutarta tik dėl pačios pilies formos ir tūrio atkūrimo.

Daug diskusijų specialistams kelia archeologiniai tyrimai, pilies patalpų perplanavimas, "atkūrimo" sąvokos problema.

Klaipėdos paveldosaugininkai kol kas nesiima vertinti, ar bus pritarta vidaus patalpų perplanavimui ir pilies atstatymui.

"Išgirdome, kad iš tiesų piliavietė bus ne tiek atkurta, o atstatyta. Kultūros paveldo departamentas terminą "atkūrimas" supranta kaip visišką autentišką atkūrimą, netgi iki autentiškų technologijų, medžiagų naudojimo", – aiškino Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Vitalijus Juška.

Neapsisprendžiama ir dėl archeologinių tyrimų laiko. Tradiciškai kultūrinio sluoksnio tyrimai atliekami prieš statybas, tačiau įmanomi ir kiti variantai.

Archeologas Vladas Žulkus ragino kuo greičiau apsispręsti bent dėl pagrindinių archeologinių tyrimų.

"Skubėti reikia, nes jei būtiniausi darbai neatliekami vasarą, mes prarandame metus, mat archeologiniai tyrimai ne po stogu yra atliekami tik vasaros sezono metu", – aiškino archeologas.

Savivaldybės atstovai nusprendė kuo greičiau suformuoti komandą, kuri pasiūlymus ir piliavietės atkūrimo idėjas pristatys Kultūros paveldo departamentui. Rengiamasi ir sutvarkyti dokumentus, kad jau vasarą būtų gautas finansavimas archeologiniams tyrimams.