Klaipėdos arenoje praktikavosi vieni, saugos kiti


2011-08-23
Daiva Janauskaitė
Klaipėdos arenoje praktikavosi vieni, saugos kiti

Ruošiantis Europos krepšinio čempionatui surengtose pratybose dalyvavo ne ta saugos tarnyba, kuri užtikrins viešąją tvarką varžybų metu.

Pratybose – ne tie apsaugininkai

Uostamiestyje "Švyturio arenoje" vyksiančių krepšinio varžybų metu tvarkos žiūrės "Ekskomisarų biuro" apsaugininkai.

Tačiau pratybose, kurių tikslas – visoms specialiosioms tarnyboms pasimokyti suderintai veikti, dalyvavo saugos tarnybos "Argus" vyrai.

Ši tarnyba yra sudariusi sutartį tvarkos žiūrėti ne per krepšinio varžybas, o kitų šiame statinyje organizuojamų renginių metu bei saugoti patį pastatą.

Per mokymus buvo imituojamas gaisras scenoje, sprogimas bei įvairių specialiųjų tarnybų veiksmai nukentėjus dideliam skaičiui žmonių. Išminuotojai ieškojo radiacijos pavojų kėlusio sprogmens.

Tačiau drauge su ugniagesiais, medikais, išminuotojais kelias valandas veiksmus derino ne "Ekskomisarų biuro" apsaugininkai. Vienas svarbiausių uždavinių buvo išmokti arenos planą, žinoti, kur yra išėjimai bei pagalbinės patalpos.

Informacija buvo netiksli

Bendrovės "Ekskomisarų biuras" viceprezidentas Arvydas Januška patvirtino, kad padalinio vadovas ir jo pavaduotojas tik stebėjo pratybas.

Kodėl šios saugos tarnybos vyrai nesipraktikavo, A.Januška patarė paklausti pratybų organizatorių. Kituose miestuose šios bendrovės vyrai dalyvavo pratybose lygia greta su ugniagesiais ir medikais.

Klaipėdoje pratybas organizavo uostamiesčio Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba. Šios tarnybos Operacinio vadovavimo skyriaus viršininkas Kastytis Gedminas tikino, kad pradžioje neturėta informacijos, jog per čempionatą dirbs ekskomisarai.

K.Gedminas teigė, kad kai ši informacija tapo žinoma, bendrovės atsakingi asmenys buvo informuoti apie pratybas.

Pasitiki savo žmonėmis

"Neturėtų būti didelės bėdos, bet, aišku, jiems būtų buvę naudingiau dalyvauti mokymuose. Jeigu jie pasitiki savo pajėgomis, tai valio. Mes savo žmonėmis neabejojame, jau dirbome su saugos tarnyba "Argus", viskas vyko sklandžiai", – teigė K.Gedminas.

Didelio susijaudinimo dėl to, kad nedalyvavo pratybose, nerodė ir "Ekskomisarų biuro" atstovai.

"Nesakyčiau, kad dėl to mūsų darbuotojai kažko neišmoko. Juk pratybų metu nebuvo maksimaliai artimos realybei sąlygos, arena buvo tuščia. Mūsų darbuotojai yra išėję mokymus ne vienoje arenoje. Darbo pobūdis ir sąveika su specialiosiomis tarnybomis nesiskiria. Skiriasi tik pačios arenos suplanavimas. Nemanau, kad tai yra esminiai dalykai, – aiškino A.Januška. – Darbuotojai, kurie dirbs arenoje, bus iš anksto supažindinti su pastato planu. Varžybų metu Klaipėdoje didžioji dalis darbuotojų bus komandiruoti iš kitų miestų."

Ar nejaučia nuoskaudos dėl to, kad nebuvo pakviesti į pratybas, A.Januška nenorėjo komentuoti.

Saugos tarnybos "Argus" vadovas Romualdas Jonaitis teigė jaučiąs didelę atsakomybę dirbant arenoje, todėl dalyvavimas pratybose apsaugininkams tik padėjo pasirengti būsimam darbui.