Klaipėdos poilsio parke – sužaloti medžiai


2011-08-09
Virginija Spurytė
Klaipėdos poilsio parke – sužaloti medžiai

Į pabaigą einančią poilsio parko rekonstrukciją valdininkai ir miestelėnai stebi lyg pro didinamąjį stiklą. Todėl užfiksuota, kad statybininkai sužalojo keliasdešimt medžių, o vaikų žaidimų aikštelės danga tepa ir batus, ir drabužius.

Skundą dėl Klaipėdos poilsio parke sužalotų medžių gavo Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos agentūra. Raštą jai persiuntė uostamiesčio savivaldybės Aplinkos kokybės skyrius. "Parkas yra miško teritorija, todėl joje nustatyti gamtai padarytą žalą yra ne mūsų kompetencija", – teigė Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Povilanskienė.

Sužalotus medžius Klaipėdos poilsio parke pastebėjo uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Alina Velykienė.

"Pati suskaičiavau 28 medžius, kuriems yra pažeistas kamienas – vietomis nėra žievės. Gali būti, jog rangovai medžius kliudė savo technika. Savivaldybės aplinkosaugininkai paaiškino, kad medžiams nebus pakenkta, o ir statybininkai tuos žievės plotus uždažė. Tačiau tegul būna oficialiai išsiaiškinta ir atsakyta, ar medžiai tikrai saugūs", – teigė A.Velykienė.

Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos agentūros vedėjo pavaduotojas Vladimiras Misenka tvirtino, jog tyrimas pagal gautą skundą bus pradėtas. "Jei bus nustatyta gamtai padaryta žala, ją turės atlyginti statybininkai", – teigė jis.

Parką rekonstruojančios bendrovės gamybos direktorius Romas Dikšas pripažino, jog kai kurių medžių žievė yra pažeista, tačiau lapuočiai jau "užgydyti". "Mūsų technika didelė, todėl kai kur ir nubraižė medžių kamienus. Tačiau nieko baisaus tikrai neatsitiko", – tvirtino R.Dikšas.

Iš kai kurių klaipėdiečių lūpų taip pat pasigirdo priekaištų, jog parke įrengtos vaikų žaidimų aikštelės danga nėra tinkama. Ji esą skleidžia nemalonų kvapą ir yra labai tepi. Iš aikštelės grįžusieji turi skalbti ir rūbus, ir batus.

"Aikštelėje paklojome tokią dangą, kokia buvo numatyta projekte. Papylėme balto žvirgždo, nes jis neva yra minkštesnis ir vaikai nesusižeis. Gal kurį laiką akmenukai trinsis vienas į kitą, todėl nuo jų ir sklis baltos dulkės", – paaiškino R.Dikšas.