Klerką šildė verslininkų litai


2008-09-06
Daiva Janauskaitė
Klerką šildė verslininkų litai

Kyšininkavimu įtartas valdininkas, iki šiol laikytas kukliu, pensijos laukiančiu darbuotoju, bendradarbius šokiravo turtais ir įžūlumu.

Nenorėjo palikti ligoninės

Dėl įtarimų, pareikštų uostamiesčio Miesto ūkio departamento direktoriui Alfonsui Šimkui, šis pusmečiui nušalintas nuo pareigų.

Antradienį tiesiai iš darbo kabineto išvežtas apklausai į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) patalpas 62 metų A.Šimkus išgirdo esąs įtariamas piktnaudžiavimu tarnyba, reikalavimu duoti kyšį, dokumentų klastojimu ir patikėto svetimo turto pasisavinimu.
Apklausti valdininko pareigūnams iki šiol nepasisekė - išgirdęs įtarimus jis pasijuto blogai ir, greitosios pagalbos išvežtas į ligoninę, užsiliko joje iki vakar vakaro.
Tikėtasi, kad penktadienio vidurdienį A.Šimkus bus išleistas namo. Tą pačią dieną pareigūnai ketino kreiptis į teismą, prašydami leidimo jį suimti.

Tačiau A.Šimkus nusprendė neskubėti ir ligoninę palikti tik vakare. Spėjama, kad jis taip pasielgė patartas advokato. Galbūt A.Šimkus taip norėjo išvengti nemalonios akistatos su žurnalistais. Vakar iki pat vakaro vienas valdininko palatos kaimynas prieidavo prie lango ir vis stebėdavo, ar neišvyko žurnalistai.

Prokurorai įtariamajam skyrė rašytinį pasižadėjimą neišvykti. Vakar teismui pateiktas prašymas A.Šimkui skirti dar vieną kardomąją priemonę - namų areštą.
Manoma, kad tokios sankcijos susikompromitavusiam valdininkui bus prašoma šiandien.

Gyveno ne pagal pajamas

Paaiškėjo, kad valdininkas gyveno plačiai ir prabangiai. Butas ir garažas Palangoje, sodyba Kretingos rajone, būstas Klaipėdoje, du brangūs automobiliai - tai oficialiai žinomas A.Šimkaus turtas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Viačeslavo Karmanovo teigimu, A.Šimkaus alga, neišskaičiavus mokesčių, buvo apie 4,5 tūkst. litų.
Kokie aitvarai valdininkui atnešė turtus, STT pareigūnams atskleidė septyni įtarimų sulaukę verslininkai. Tai dažniausiai konkursus laiminčių bendrovių vadovai bei darbuotojai. Jie papasakojo, kaip A.Šimkus esą spausdavo duoti kyšius bei atsilyginti už laimėtus konkursus kitais būdais.

Laikinai A.Šimkų pavaduojantis V.Karmanovas tikino buvęs šokiruotas, kai išgirdo, kokius kyšius gaudavęs jo pavaldinys.

"A.Šimkus aktyviai dalyvaudavo sprendžiant visus klausimus. Jis daug ką sprendė, bet kad spaudė verslininkus duoti kyšius ir juos ėmė, net neįtarėme", - tikino administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Kol kas be A.Šimkaus savivaldybėje įtarimai niekam daugiau nepareikšti. Tačiau neabejojama, kad tie, kas turi akcijų įvairiose bendrovėse, kurios nors ir netiesiogiai siejamos su laimėtais konkursais, jaučia įtarimų grėsmę.

Padovanojo automobilį

Vakar žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, jog, neoficialiomis žiniomis, A.Šimkus kaltinamas tuo, kad esą bendrininkaudamas su bendrovės "Klaipėdos keliai" generaliniu direktoriumi Juozu Rukšėnu, galėjo padėti šiai bendrovei laimėti konkursą "Dėl viešojo ištisinių asfaltbetonio dangų remonto darbų pirkimo", kurio darbų vertė siekė beveik 30 mln. litų.

Valdininkas už tai neva gavo kyšį - 120 tūkst. litų vertės automobilį "Volvo S60".
Neoficialiais duomenimis, J.Rukšėnas esą galėjo iš anksto susitarti su A.Šimkumi, kad pirkimo komisijai pateiks suklastotą "Klaipėdos kelių" finansinę ataskaitą už 2003-iuosius metus, bylojančią, kad tais metais bendrovė dirbo pelningai.

Tai leido bendrovei atitikti vieną iš konkurso reikalavimų, pagal kurį teikėjo metinis grynasis pelnas per pastaruosius trejus metus turėjo būti teigiamas.
Tai pat buvo sutarta, kad A.Šimkus, kaip vienas iš komisijos narių, nevykdys pareigos patikrinti, ar "Klaipėdos keliai" iš tiesų atitinka konkurso reikalavimus.

Pirkimo komisija 2006-ųjų gegužę pripažino bendrovę "Klaipėdos keliai" atitinkančia konkurso reikalavimus ir patvirtino jos pasiūlymą pirkti darbus už 28 mln. litų.
Už tai A.Šimkui per tarpininką esą buvo perduotas prabangus automobilis.
"Volvo S60" areštuotas kaip nusikalstamu būdu įgytas turtas ir saugomas Vyriausiojo policijos komisariato garaže.

Aptiko tūkstančius litų

Baudžiamojoje byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba, patikėto svetimo turto pasisavinimo, dokumentų klastojimo, kyšininkavimo bei papirkimo įtarimų sulaukę verslininkai pasirašė pasižadėjimus neišvykti.

Nuoširdžiai su pareigūnais bendraujantys verslininkai prisipažino, kad dar vieną automobilį "Toyota Raf" A.Šimkui už panašias paslaugas padovanojo bendrovė "Klaipėdos želdiniai". Šia mašina naudojosi ne tik pats įtariamasis, bet ir jo šeimos nariai.

Pasak įtariamųjų parodymų, A.Šimkaus butą Palangoje suremontavo bendrovės "Parama" darbuotojai, o už šiuos darbus sumokėjo bei buitinės technikos ir baldų pirkimą apmokėjo bendrovė "Hidrostatyba". Šios bendrovės generalinis direktorius Pranas Šidiškis yra tarp įtariamųjų.

"Hidrostatyba" laimėjo konkursą statyti Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą. Statybos sąmata - 11,6 mln. litų.

"Hidrostatyba" kartu su subrangovais dalyvavo statant naujas talpyklas valstybės valdomoje bendrovėje "Klaipėdos nafta". Į projektą investuota 38,73 mln. litų.
Areštuotos kelios A.Šimkaus banko sąskaitos, kuriose rasta dešimtys tūkstančių litų.
STT pareigūnai yra girdėję ir apie kitus A.Šimkaus darbus, kuriems kol kas įtarimai netaikomi.

Vakar Klaipėdos policijos komisariato kieme jau stovėjo areštuotas "Volvo S60". Tokiu daugiau nei 100 tūkst. litų kainuojančiu automobiliu važinėjo vos tris tūkstančius į rankas per mėnesį uždirbantis A.Šimkus.