Mašinų pardavėjus atakuoja sukčiai


2010-03-18
Asta Aleksėjūnaitė
Mašinų pardavėjus atakuoja sukčiai

Lietuvos kriminalinės policijos biuras ieško internetu automobilius pardavinėjančius lietuvius mėginusių apgauti sukčių.

Naują patiklių lietuvių apgaudinėjimo būdą neseniai patyrė ir vienas klaipėdietis.

Vyriškis interneto svetainėje patalpino skelbimą apie parduodamą automobilį. Klaipėdietis ketino parduoti „Toyota Avensis“, pagamintą 2006 metais.

„Automobilio kainą nurodžiau 10 tūkst. eurų (34,5 tūkst. litų). Netrukus sulaukiau Šveicarijos piliečiu prisistačiusio vyriškio laiško. Pasidomėjęs automobilio būkle, jis elektroniniame laiške nurodė, kad kaina jį tenkina ir patikino, jog pinigus perves iš anksto. Ir tik tuomet, kai esą pinigus gausiu, pasiimti automobilio atvažiuos jo patikėtinis“, – pažintį su menamu klientu prisiminė Vladas.

Vyriškis netrukus gavo dar vieną būsimo pirkėjo laišką. Jame šveicaras pabrėžė, kad jam labai svarbus tarpusavio pasitikėjimas. Netrukus vyras pranešė, jog skubiai turėjo išvykti į Dramblio Kaulo Kranto Respubliką Vakarų Afrikoje.

„Kad sukeltų pasitikėjimą, atsiuntė savo paso kopiją. Tačiau po kurio laiko pirkėjas užsiminė, jog už didelės sumos tarptautinį pinigų pervedimą neva numatyti nemaži mokesčiai. Jis pasiūlė juos pasidalyti perpus“, – aiškino Vladas.

Menamas pirkėjas atsiuntė klaipėdiečiui neva oficialų Dramblio Kaulo Kranto Respublikos Finansų ministerijos dokumentą, kuriame nurodyta, kad už tarptautinius pervedimus numatytas 480 eurų mokestis tiek pinigų gavėjui, tiek siuntėjui.

„Ten net buvo telefonai nurodyti. Išdrįsau paskambinti. Pasirodo, iš tiesų šiais telefonais atsiliepia darbuotojas ir prancūzų kalba aiškina apie numatytą tokio mokesčio tvarką“, – pasakojo vyriškis.

Vladas pradėjo įtarinėti, kad automobilio pirkėju vyras gali tik apsimetinėti, o iš tiesų siekia išvilioti pinigus apgaule.

„Pabandžiau internete paieškoti informacijos ir aptikau kitų šalių pareigūnų perspėjimus apie interneto platybėse siaučiančius sukčius. Kiek žinoma, panašių pareiškimų dėl tokio galimo sukčiavimo gavo ir Vilniaus policija“, – pasakojo vyriškis.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai įspėja gyventojus nepasitikėti ir neatlikti išankstinių tarptautinių pavedimų, susijusių su automobilių pardavimu, nes tokio pobūdžio sukčiavimai šiuo metu vyksta visame pasaulyje.