Meilės spynoms – skulptūra


2011-08-23
Milda Skiriutė
Meilės spynoms – skulptūra

Jaunavedžiai jų meilę turinčias padėti išsaugoti spynas jau kabina ne tik ant Biržos tilto, bet ir pasukamojo tiltelio. Klaipėdiečiai, baimindamiesi, kad rūdijančios spynos gali pakenkti unikalaus tiltelio konstrukcijoms, siūlo įrengti specialią vietą, kur jaunieji galėtų kabinti savo jausmų simbolius.

Jaunavedžių paprotys ant uostamiestyje esančių tiltų kabinti spynas kelia nemažą galvos skausmą juos prižiūrinčiai bendrovei. Jos specialistams labiausiai surūdijusias spynas jau teko ne kartą nukabinti.

Anot bendrovės "Viadukas" vadybininko Romano Batiuškovo, nuo spynų rūdys persimeta ant tilto turėklų ir prasideda konstrukcijų korozija.

Jaunavedžiai atrado naują vietą spynoms kabinti – pasukamąjį tiltelį. Statinio grandines puošia kelios jų.

"Kai žmonės turi tiek proto, tai visą ir panaudoja. Galima spynas ir ant durų rankenos pas ką nors į svečius atėjus pakabinti", – skeptišką nuomonę apie jaunavedžių paprotį turėjo Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Anot jo, pasukamuoju tilteliu rūpintis ir spynas, kurios kenkia, šalinti turi jį prižiūrintis operatorius.

Spynos ant tiltų turėklų užkliuvo ir klaipėdiečiams.

"Spynų ant Biržos tilto vis daugėja. Dabar jos kabinamos ir ant pasukamojo tiltelio. Kai kurios spynos yra surūdijusios. Jos tikrai nepuošia tiltų, o kenkia statiniams", – dėstė klaipėdietis Saulius Liekis.

Siekiant išvengti tokių problemų, jis siūlo Danės krantinėje pastatyti meninę kompoziciją širdį-spyną. Ant jos jaunieji galėtų kabinti meilės spynas. Anot S.Liekio, kompoziciją galėtų sukurti kalviai.

"Manau, kad jaunavedžiai kabintų spynas ant skulptūros. Tai taptų tradicija. Galėtų atsirasti visa spynų alėja. Tai būtų dar vienas traukos objektas miestiečiams ir turistams", – įžvelgė S.Liekis.

Tokiai idėjai pritaria ir tiltus prižiūrinčios įmonės atstovai. Jie jau anksčiau savivaldybei siūlė panašiu būdu spręsti šią problemą. Bendrovės atstovai siūlė prie Biržos tilto įrengti metalines groteles ar nutiesti nestorą trosą, ant kurio jaunavedžiai galėtų kabinti spynas ir tada jų tikrai niekas neliestų.

"Manau, jog skulptūra pasiteisintų ir jaunavedžiai spynų ant tiltų nekabintų", – teigė R.Batiuškovas.

Pasak L.Dūdos, klaipėdiečio pasiūlymas vertas dėmesio: "Tegul jį pateikia savivaldybei. Pasiūlymą apsvarstys miesto įvaizdžio komisija". Tačiau direktorius abejojo, kad skulptūra visiškai padėtų išspręsti problemą: "Yra žmonių, kurie spynas vis tiek kabintų ant tiltų turėklų".