Mitinge galėjo lietis kraujas


2009-01-22
Daiva Janauskaitė
Mitinge galėjo lietis kraujas

Klaipėdoje profsąjungų organizuoto mitingo metu riaušių išvengta tik dėl ypatingo policijos ir kitų specialiųjų tarnybų pareigūnų budrumo.

Nors policijos atstovai santūriai komentuoja, kaip ruošėsi galimoms riaušėms, kiekvienam, kas dalyvavo mitinge ar stebėjo protestuotojų eiseną miesto gatvėmis, aišku, kad pareigūnams čia darbo netrūko.

Sausio 16-ąją, protesto mitingo išvakarėse, daugybė klaipėdiečių gavo trumpąsias žinutes, raginančias į mitingą atsinešti bent po vieną akmenį ar kiaušinį. Šeštadienį miesto centre esančiose parduotuvėse buvo išpirkti visi kiaušiniai.

Pareigūnai apie tai, be abejo, taip pat žinojo. Gauta žinių ir apie iš kitų miestų galinčius atvažiuoti riaušininkus. Jų laukta miesto prieigose.

Neuniformuoti policininkai kartu su minia protestuotojų žygiavo iki pat Lietuvininkų aikštės ir iš agresyviai nusiteikusiųjų atiminėjo akmenis bei kiaušinius. Galbūt būtent tokio budrumo ir pasirengimo pritrūko vilniečiams.

Vakar uostamiesčio policininkai pasigyrė, kad šeštadienį sulaikė du vaikinus, turėjusius savadarbių dūminių užtaisų. Keturios lipnia juosta suklijuotos dėžutės perduotos tirti ekspertams.

Vienas sulaikytųjų – 21 metų nedirbantis ir nesimokantis vaikinas. Jo namuose pareigūnai rado keturis kovinius pistoleto šovinius.

Kitas sulaikytasis – 18 metų vienos profesinės mokyklos moksleivis. Jis kišenėje turėjo lipnios juostos, kuri panaudota gaminant savadarbį sprogmenį.

Pareigūnų teigimu, abu vaikinai priklauso skustagalviais vadinamai grupuotei. Jaunesnysis įtariamasis anksčiau teistas už nežymų sveikatos sutrikdymą bei viešosios tvarkos pažeidimą.