Mokamų donorų paslaugų neatsisako


2009-04-02
Sandra Lukošiūtė
Mokamų donorų paslaugų neatsisako

Nacionalinis kraujo centras atsisako mokamų donorų paslaugų. Vilniuje už kraują nebemokama jau antras mėnuo, tačiau Klaipėdoje tokiam sprendimui nesiryžtama.

Kovo mėnesį Nacionalinis kraujo centras (NKC) paskelbė neatlygintinos donorystės mėnesiu ir Vilniuje priiminėjo tik nemokamai kraujo duodančius žmones. Pavykusią akciją nuspręsta pratęsti ir balandį.

Medikai įsitikinę, kad būtent neatlygintina donorystė yra saugesnė ir patikimesnė.

NKC ryšių su visuomene specialistė Jūratė Vaidelienė paaiškino, kad imtis neatlygintiną donorystę propaguojančios akcijos leidžia galimybės – kraujo atsargų jau kurį laiką netrūksta.

Tačiau J.Vaidelienė pripažino, kad organizuoti tokią akciją Klaipėdoje būtų pernelyg drąsu. Visuomenės tyrimų rezultatai rodo, kad uostamiestyje pasiryžusiųjų nemokamai duoti kraujo tėra mažuma – vos aštuoni procentai. Šiek tiek mažesnis skaičius užfiksuotas tik Šiauliuose.

Nors daugiau kaip prieš metus būtent uostamiestis galėjo pasigirti didžiausiu neatlygintinų donorų skaičiumi Lietuvoje.

Žiemą atlygintina kraujo donorystė uostamiestyje buvo pasiekusi apogėjų. Siekdami papildyti pinigines į kraujo donorystės centrus žmonės traukė ir šeimomis. Už kraują donorams mokama apie 40 Lt, už kraujo plazmą – apie 50 Lt.

NKC Klaipėdos filialo donorų organizatorė Gitana Krenčienė patvirtino, kad nors balandis skelbiamas neatlygintinos donorystės mėnesiu, uostamiestyje bus priimami ir parduodantieji kraują žmonės.

Pasak donorų organizatorės, nors šiuo metu kraujo atsargų stygiumi nesiskundžiama, tačiau ypač laukiami O (I) Rh neigiamos ir A (II) Rh teigiamos bei neigiamos kraujo grupių donorai.