Naktinės parduotuvės pasuoja


2009-01-22
Kristina Paukštytė
Naktinės parduotuvės pasuoja

Uždraudus prekybą alkoholiniais gėrimais naktimis iki šiol visą parą dirbusios parduotuvės buvo priverstos sutrumpinti darbo laiką, o kai kurios jų svarsto galimybę apskritai užsidaryti.

Sumažėjo apyvarta

Nuo sausio 1-osios įsigaliojusi Alkoholio įstatymo pataisa, kuria prekyba svaigiaisiais gėrimais uždrausta nuo 22 iki 8 val., daugeliui verslininkų smogė per apyvartas, todėl jau netrukus Klaipėdoje nebeliks nė vienos visą parą veikiančios parduotuvės. Smulkieji prekybininkai nuo sausio 1-osios parduotuvių darbo laiką sutrumpino ir dauguma jų dabar dirba tik iki 22 val. Nuo sausio 25 d. duris naktimis užvers ir iki šiol vienintelis visą parą uostamiestyje veikęs prekybos centras "Maxima", įsikūręs Kretingos gatvėje.

Bendrovės "Maxima LT" atstovė spaudai Renata Saulytė tikino, kad tokį sprendimą įtakojo ne draudimas naktimis prekiauti alkoholiniais gėrimais, bet sumažėjusi gyventojų perkamoji galia.

"Mūsų tikslas niekada ir nebuvo būti tuo prekybos centru, kuris propaguoja alkoholio įsigijimą. Atidaryti šią parduotuvę siekėme dėl to, kad bet kuriuo paros metu bent viename prekybos centre apsipirkti galėtų visi didžiųjų miestų gyventojai. Tačiau pastaruoju metu pastebime, kad žmonėms to nebereikia – naktį apsipirkti jie neateina, todėl esame priversti atsisakyti naktinės prekybos Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje", – tvirtino R.Saulytė.

Uždarinės parduotuves?

Pasak R.Saulytės, kad gyventojų vartojimas mažėja, pastebėta jau prieš keletą mėnesių, todėl prekybos centras neatmeta galimybės, jog netrukus teks iš viso atsisakyti kai kurių parduotuvių.

"Sprendimų uždaryti vieną ar kitą parduotuvę priimta nėra. Kol kas nutarėme sutrumpinti tik kai kurių jų darbo laiką, o jei gyventojai ir toliau pirks vis mažiau, gali būti, kad parduotuvių sumažės. Tačiau tai tik spėlionės", – paaiškino R.Saulytė.

Anot jos, apie pasikeitusį ir kitų ne tik visą parą veikusių parduotuvių darbo laiką, jei tokių uostamiestyje bus, klientai bus informuoti iš anksto.

"Iki" atstovai kol kas nedramatizuoja pablogėjusios ekonominės situacijos. Pasak bendrovės generalinio direktoriaus Marcel Haraszti, uždaryti parduotuvių ar trumpinti jų darbo laiko bendrovė nesiruošia: "Tokių galimybių net nesvarstėme, mes kaip tik planuojame per šiuos metus Lietuvoje atidaryti dar daugiau naujų parduotuvių – apie 21. Be to, mažindami kainas bei nuolat skelbdami įvairias akcijas stengsimės padėti savo pirkėjams išgyventi šį sunkų laikotarpį", – pabrėžė jis.

Žlunga ir smulkieji

J.Janonio gatvėje Klaipėdoje įsikūrusios parduotuvės "Gėrimai visą parą" savininkas Jonas Liaudanskis prognozuoja, kad jau netrukus daug mažųjų parduotuvių ims užsidarinėti.

"Dabartinė situacija verslininkams tikrai labai nepalanki – prekyba itin sumenko, o mokesčiai valstybei padidėjo. Jau kurį laiką dirbame nuostolingai, todėl tikrai neatmetu galimybės, kad teks užsidaryti ir man, ir kitiems verslininkams. Daugelis jų jau apie tai galvoja", – kalbėjo J.Liaudanskis.

Pasak jo, dauguma smulkiųjų prekybininkų išsilaikydavo būtent iš naktinės prekybos, tačiau dabar dirbti naktimis, kai uždrausta prekiauti alkoholiu, nebetikslinga.

"Žmonės juk dažniausiai apsiperka didžiuosiuose prekybos centruose, todėl pardavinėti vien maisto produktus naktimis nebeapsimoka, nes žmonės ir jų nebeperka. Anksčiau užkandžių jie įsigydavo pirkdami alkoholinius gėrimus", – situaciją komentavo J.Liaudanskis.

Visgi J.Liaudanskis tikina, kad sausis ir vasaris yra du nuostolingiausi mėnesiai visiems smulkiesiems prekybininkams, todėl kol kas spręsti parduotuvių likimo daugelis jų nesiryžta.