Pasitarimas virto politikų cirku


2008-09-06
Eglė Petkutė
Pasitarimas virto politikų cirku

Protestai dėl šiukšlių mokesčio virto atvira kova su miesto valdžia. Gyventojų pyktį dar labiau kursto geradariais prieš rinkimus tapę politikai.

Valdžiai gresia teismas

Nuo liepos naują rinkliavą už atliekų išvežimą įvedusi uostamiesčio valdžia įvaryta į kampą. Jos laukia teismas, jeigu nebus spėta pakeisti neteisingos mokesčio skaičiavimo tvarkos iki lapkričio. Tokį terminą savivaldybei nustatė Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė.

Į susitikimą su valdžios atstovais ir klaipėdiečiais Seimo nariais vakar susirinkę gyventojai K.Vintilaitės kalbą palydėjo garsiais plojimais.

"Šiandien darau daug, kad ši neteisinga ir neteisėta apmokestinimo už atliekas tvarka būtų koreguojama ir pašalinti visi teisiniai pažeidimai. Siūlau mokestį skaičiuoti ne nuo buto ploto, bet nuo gyventojų", - teigė ji.

Tokia tvarka jau pusantrų metų už šiukšles moka Šiaulių gyventojai.
"Neišgirdau nė vienos aimanos iš šiauliečių", - tikino Vyriausybės atstovė.

Niekas nesitarė?

Į pasitarimą sukviesti daugiabučių savininkų bendrijų vadovai žadėtų sprendimų taip ir neišgirdo. Jie piktinosi, kad dėl rinkliavos su jais nuo pat pradžių niekas nesitarė.
"Pagal naująją tvarką kasdien turėtume pagaminti po tris kilogramus šiukšlių. Bet mes gyvendami dviese tiek maisto nesuvalgome per dieną. Tik bepročiai ir aferistai galėjo sugalvoti tokią tvarką", - iš tribūnos rėžė bendrijos "Juodkrantė" pirmininkas Romualdas Lukoševičius.

Rinkliavą administruojančio Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) atstovai tvirtino, jog su bendrijomis tartasi dukart - susirinkimuose kovą ir birželį. Esą pačios bendrijos balsų dauguma nusprendė mokesčius skaičiuoti pagal gyvenamąjį plotą.
Tą patį liepos mėnesį dienraščiui tvirtino ir K.Vintilaitė. Tąkart ji prisipažino nustebusi dėl tokio bendrijų poelgio.

Tvarkos vis tiek nėra

Piktomis replikomis ir keiksmais susirinkusieji vakar palydėjo savivaldybės atstovų kalbas. Jų neįtikino Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Daivos Berankienės teiginys, kad pakeisti galiojančios rinkliavos mokėjimo tvarkos neįmanoma.

"Šiuo metu tik apie keturiasdešimt procentų klaipėdiečių yra deklaravę savo gyvenamąją vietą. Išeitų, kad šitie žmonės turės sumokėti ir už tuos, kurie vietos nėra deklaravę. Daugiausiai tai socialiai remtini asmenys, kurių pajamos ir taip mažiausios", - aiškino D.Berankienė.

Jos teigimu, šiuo metu rengiamas tvarkos pakeitimo projektas, kuris artimiausiu metu bus pateiktas svarstyti tarybai. Tačiau projekte apie galimą mokesčio skaičiavimą pagal gyventojų skaičių bute ar name nekalbama.

Gyventojai ir verslininkai pasipiktino rinkliava gavę pirmąsias sąskaitas. Parduotuvių savininkai pastebėjo, kad už atliekų išvežimą jiems dabar tenka mokėti iki dešimties kartų daugiau. Didžiausią mokesčių naštą velka ir erdviuose butuose gyvenantys pensininkai. Tačiau klaipėdiečius dar labiau siutina tai, kad šoktelėjus mokesčiui, kiemuose netapo švariau. Prie konteinerių voliojasi laiku neišvežamos šiukšlės.
KRATC direktorius Šarūnas Reikalas žadėjo kitą savaitę kviestis vežėjus ir reikalauti daugiau tvarkos.

Salėje - politikų šou

Pajutę vis didėjančią gyventojų neapykantą valdžiai, tuo suskubo pasinaudoti Seimo rinkimams besirengiantys politikai.

Prieš susitikimą prie savivaldybės mitingą surengė tarybos konservatorių frakcijos pirmininkas Naglis Puteikis. Jo vedami žmonės rankose laikė plakatus su šūkiais - "Ne abonentams ir abonentiniams mokesčiams", "Šiauliene, atsisakyk vokelių dabar".
Į gyventojų pusę stojo ir pasitarimą inicijavę Seimo nariai socialdemokratai Irena Šiaulienė bei Vytautas Čepas. Jų teigimu, savivaldybės administracija privalo atšaukti esamą rinkliavos skaičiavimo tvarką.

Baigiantis susirinkimui žodį gavęs miesto meras Rimantas Taraškevičius ironiškai mestelėjo: "Ačiū Seimo nariams už puikų pasirodymą".