Pensininkei – kalinės duona


2008-12-11
Daiva Janauskaitė
Pensininkei – kalinės duona

Pusšimtį metų drauge nugyvenusios poros šeimyninis gyvenimas baigėsi tragedija – pavydo apimta žmona nudūrė sutuoktinį ir už tai nuteista ilgiems kalėjimo metams.

Vakar 69 metų klaipėdietė Zina Alina Macevičienė raudojo išgirdusi, kad už vyro nužudymą nuteista kalėti aštuonerius metus.

Praėjusių metų rugpjūčio 25-osios rytą saviveiklinio kolektyvo muzikantas ir vadovas 75 metų Vaclovas Macevičius susiruošė į ansambliečių susibuvimą. Septyneriais metais jaunesnė žmona kaip įmanydama prašė jį likti namie, tačiau vyras neklausė.

Sutuoktiniai susikivirčijo. Vyras sugriebė moterį už rankų, ši išsigando. Pora susistumdė. Moteris nubėgo į virtuvę, čiupo peilį ir juo dūrė vyrui. Peilio smūgis buvo taiklus – netrukus sužeistas į širdį vyras mirė vietoje.

Išmetusi per balkoną peilį moteris išbėgo iš namų. Apsilankė pas vyro brolį Melnragėje, telefonu pranešė žinią sūnui, užsuko pas draugę. Kai tapo aišku, kas atsitiko Macevičių namuose, moteris buvo rasta vaikštinėjanti pajūryje. Galbūt ji ketino nusiskandinti.

Paaiškėjo, kad moteris lemtingą rytą buvo girta. Velionio kraujo tyrimas parodė, kad V.Macevičius tąryt buvo visiškai blaivus.

Nemažai metų Z.A.Macevičienė dainavo, o jos sutuoktinis grojo ir vadovavo ansambliui. Moteris pavyduliavo kolektyvo narėms savo vyro, vadindavo jas paleistuvėmis ir vis dažniau prašydavo, kad sutuoktinis mestų pomėgį muzikuoti.

Byla galėjo būti išnagrinėta prieš metus, tačiau teisėjas suabejojo, ar kaltininkė nebuvo afekto būklės, svarstyta, ar ji suvokė, ką darė. Psichiatrai ištyrė pensininkę ir konstatavo, kad moteris turi atlikti bausmę, nes galėjo valdyti savo veiksmus.

Teismo procesą stebėję nužudytojo brolis ir sesuo nežinojo, kaip vertinti nuosprendį. Abu kalbėjo, kad, viena vertus, aštuonerių metų nelaisvės lyg ir mažai atpirkti žmogžudystę, kita vertus, jokia bausmė nebeprikels brolio.

Kol teismo nuosprendis įsiteisės, Z.A.Macevičienė pasiliks laisvėje. Vakar iš teismo salės namo raudančią nuteistą pensininkę išlydėjo jos sūnus.