Rūkyti Klaipėdos aikštėse politikai neuždraudė


2011-12-23
Virginija Spurytė
Rūkyti Klaipėdos aikštėse politikai neuždraudė

Klaipėdos aikštėse ženklai, draudžiantys rūkyti, bent kol kas neatsiras – miesto tarybos nariai ketvirtadienį pasigailėjo rūkalių ir nepritarė siūlymui neleisti pešti dūmo erdvėse, kur būriuojasi žmonės.

Draudimą rūkyti Lietuvininkų, Teatro, Atgimimo aikštėse ir Kruizinių laivų terminale inicijavo Narkotikų kontrolės komisija. Jos nariai pageidavo, jog Klaipėdoje būtų uždrausta dūmą pešti masiniuose renginiuose. Tačiau įstatymai savivaldybėms leidžia tik nustatyti vietas, kur draudžiama rūkyti.

Todėl ir buvo apsispręsta siekti, kad rūkyti būtų uždrausta pagrindinėse miesto aikštėse. Tačiau politikai vakar posėdyje nebuvo linkę tokio siūlymo palaikyti. Esą uždraudus rūkyti bus pakenkta verslui, nes aikštėse dūmo pešti nebegalės ir jose esančių kavinių klientai.

„Draudimas rūkyti viešojo maitinimo įstaigose davė puikių rezultatų. Masiniuose renginiuose reikia žmones apsaugoti nuo pasyvaus rūkymo, o tai galima padaryti tik uždraudus rūkyti aikštėse“, – negailėti rūkalių ragino miesto tarybos narė Natalja Istomina, kuri yra ir Narkotikų kontrolės komisijos pirmininkė.

Tačiau kiti politikai buvo nusiteikę skeptiškai – draudimais nieko neįmanoma pasiekti, jei nėra kontrolės.

„Kiek buvo nubausta Skulptūrų parke rūkančių asmenų? Matyt, nė vieno. Nemanau, kad reikia drausti rūkyti aikštėse ir Kruizinių laivų terminale, nes taip gali būti pažeistos konkurencijos sąlygos. Draudimas rūkyti yra perteklinis reikalavimas“, – nuomonę reiškė politikas Nerijus Čapas.

Miesto tarybos narių dauguma nepalaikė draudimo rūkyti aikštėse, todėl jų pavadinimai į Sanitarijos ir higienos taisyklių naują redakciją nebus įrašyti.

Tačiau politikai išsakė mintį, jog reikia sukurti nerūkymo Klaipėdoje strategiją, kur būtų numatytos priemonės, kaip skatinti žmones atsisakyti šio žalingo įpročio, bausti draudimų rūkyti nesilaikančius asmenis.