Silpnaregių kelyje tyko duobės


2008-09-06
Jūratė Klusaitė
Silpnaregių kelyje tyko duobės

Jau kitą savaitę beveik šimtas aklųjų ir silpnaregių sulauks teigiamų pokyčių savo kvartale, nes bus pradėti laiptelių ir ranktūrių restauravimo darbai - tai jiems pažadėjo politikas.

Žmonėms su regėjimo negalia nesaugu net savo kieme - anksčiau neregiams pritaikyta aplinka dabar kelia pavojų.

Su tokia kasdienybe susiduria Panevėžio gatvės rajone gyvenantys silpnaregiai ir aklieji.
Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Klaipėdos miesto filialo vadovė Jelena Urbonienė pasakojo, kad Panevėžio gatvėje dar sovietiniais laikais keli gyvenamieji namai buvo specialiai pastatyti akliesiems. Čia jiems buvo įrengti takai su pagalbiniais ranktūriais.

Šiuo metu Panevėžio gatvėje vis dar gyvena apie 85 regėjimo negalią turintys žmonės, tačiau jau trisdešimt metų niekas nesirūpina atnaujinti jiems pritaikytos aplinkos. Čia ne tik apleisti takai ir sulūžę pagalbiniai ranktūriai, nėra ir apšvietimo.

Iš gausybės problemų laikinai einantis pareigas Miesto ūkio pirmininkas Vidmantas Plečkaitis pažadėjo kuo greičiau pasirūpinti ranktūrių ir laiptelių prie autobusų stotelės atnaujinimu, pasirūpinti apšvietimu.

J.Urbonienė guodėsi, jog būtų gerai ir dangą sutvarkyti. Nuo Panevėžio gatvės autobusų stotelės reikėtų atnaujinti šaligatvį ir sudėti skirtingo reljefo trinkeles, kad susidarytų 60 centimetrų pločio takelis silpnaregiams. Taip pat būtina išlyginti duobes gatvėje.
Tačiau tokių pokyčių V.Plečkaitis greitai nežadėjo.

"Šaligatvius reikia iš naujo įrenginėti, tačiau tam reikia ne vieno milijono. Aiškinsimės su Aplinkos ministerija, gal galima gauti ES pinigų tokiam reikalui", - ilgalaikius planus vardijo V.Plečkaitis.

Nykimas: anksčiau silpnaregiams pritaikyta Panevėžio gatvės aplinka dabar tegali pasigirti duobėmis gatvėse, nuniokotais šaligatviais ir sulūžusiais ranktūriais.