Skaitikliai jau uždirbo tūkstančius


2009-01-22
Jūratė Klusaitė
Skaitikliai jau uždirbo tūkstančius

Suskaičiuoti pirmieji litai už automobilių stovėjimą – per dvi savaites surinkta beveik 50 tūkst. litų. Vakar į gatves pirmąkart išriedėjo ir kontrolės ekipažai.

Chaosas baigiasi

Nuo sausio 5-osios įvesta rinkliava už automobilių stovėjimą iš karto susidūrė su sunkumais: automatai gedo, nepriėmė monetų, kelio ženklai iki šiol dar keičiami, užsitęsė gyventojų leidimų ir mėnesinių abonementų išdavimas, tik įvedus mokestį privačios bei valstybinės įstaigos subruzdo rezervuoti vietas, tik vakar suformuoti ir paleisti du kontrolės ekipažai.

Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė teigė, jog iki balandžio vairuotojai nebus labai griežtai baudžiami – galios vadinamoji švelnioji kontrolė.

Užtvers ir kiemus

Prognozuojama, jog bus baudžiami tik kelių eismo taisykles pažeidžiantys ar piktybiškai nesumokantys stovėjimo mokesčio.

Pavyzdžiui, jei bus pastebėta, kad vairuotojas nemoka už mašinos stovėjimą kelis kartus iš eilės, jis bus baudžiamas.

Už tai gresia bauda nuo 50 iki 100 litų. Užblokavus ratus teks sumokėti mokestį ir už visą stovėjimo laiką, kai automobilis buvo užblokuotas.

Praėjus beveik trims savaitėms savivaldybės tarnautojai džiaugėsi, jog pastebimi pirmieji požymiai, kad rinkliava pasiteisino – mieste žymiai mažiau automobilių.

Piko metu Pilies gatvėje nebesusidaro automobilių spūstys.

Greitai miesto centrinėje zonoje ir senamiestyje bus apsaugoti ir gyventojų kiemai. Čia bus pastatyti ženklai, leidžiantys į kiemą įvažiuoti tik namo gyventojų automobiliams.

Pastebėję "svetimą" automobilį gyventojai turės teisę kviesti policiją, kuri baus rinkliavos mėginantį išvengti asmenį.

Sumetė tūkstančius litų

Suskaičiuoti ir pirmieji litai, surinkti iš stovos skaitiklių.

Antradienio duomenimis, iš 144 bilietų automatų buvo surinkta apie devynis tūkstančius litų.

Daugiausiai – beveik 34 tūkst. litų – surinkta išdavus mėnesinius abonementus. Jų iki antradienio buvo išduota 114.

Gyventojams jau išduotas 221 leidimas už 3 215 litų. Toks leidimas galioja metus ir kainuoja 15 litų, tačiau pasinaudoti šia teise turi tik miesto centre ar senamiestyje gyvenantys klaipėdiečiai.

Trumposiomis žinutėmis už automobilio stovėjimą mokėjo tik 40 klaipėdiečių. Iš to surinkta 300 litų. "Klaipėdos keleivinio transporto" direktorius Gintaras Neniškis teigė, jog šiuo metu mobiliuoju telefonu atsiskaityti už automobilių stovėjimą gali tik "Omnitel" abonentai, tačiau jau tariamasi ir su "Bitės" bendrove.

Viliamasi, jog automobilio stovėjimo apmokėjimas trumpąja žinute bus populiariausia atsiskaitymo priemonė – tokiu būdu naudojasi apie 25 proc. Vilniaus ir Kauno gyventojų.