Sportinį ryžtą olimpietis paveldėjo iš tėvo


2008-09-06
Jūratė Klusaitė
Sportinį ryžtą olimpietis paveldėjo iš tėvo

Po žaidynių penkiakovininkas Andrejus Zadneprovskis grįžta prie įprastų rūpesčių. Sporto salė, darbas, šeima ir nuolatinis važinėjimas tarp dviejų miestų - tokia olimpiečio kasdienybė.

Trijų miestų gyventojas

"Esu visų didžiųjų Lietuvos miestų gyventojas", - taip apie save mano penkiakovininkas ir dviejų olimpinių medalių laimėtojas A.Zadneprovskis.
Tiesa, priminus, jog galbūt ne vien Lietuvos, suabejoja - Kaliningrade gimęs sportininkas ten išbuvo vos tris mėnesius.

Jo motina Tatjana Zadneprovskaja pritaria - jis grynas klaipėdietis. Kai tėvą penkiakovininką pakvietė atstovauti Lietuvai ir persikelti gyventi į Klaipėdą, tėvas čia parsivežė ir būsimą žmoną.

Tik gimdyti moteris išvažiavo arčiau savo mamos - į Kaliningradą. Po to vėl atvyko į Klaipėdą ir čia pragyveno penkiolika metų.

Nuo kūdikystės vaikas buvo įsuktas į sportą: kartu su tėvu eidavo į baseiną ir greitai išmoko plaukti, visa šeima stebėdavo varžybas, kuriose dalyvaudavo tėvas.

Vienų - jau baseine

"Visi stebėjosi, nes vienų metų vaikas jau plaukiojo baseine - laikėsi ant vandens. Kai kurie pyko, klausė, kaip mums negaila vaiko, aiškino, jog tyčiojamės iš jo. Pamenu, tėtis dažnai jį mesdavo nuo tramplino, o vaikas tiesiog drebėjo iš susijaudinimo - taip jam patiko", - apie Lietuvos atstovo vaikystę pasakojo T.Zadneprovskaja.
Pats sportininkas nelabai priešinosi lemtai sporto šakai - užaugęs su penkiakove jis neturėjo laiko blaškytis tarp kitų sporto šakų.

Vėliau judrus ir nenustygstantis vietoje berniukas buvo pastebėtas tėvo trenerio.
Treneris pasiūlė jį pasiimti į Kauną ir "padaryti" iš jo tikrą sportininką. Ten A.Zadneprovskis ir gyveno, mokėsi, sportavo iki studijų Policijos akademijoje Vilniuje.
Vėliau pasipylė varžybos, medaliai, įvertinimai. Tačiau visuomenės ir žiniasklaidos dėmesys jauno sportininko nesugadino.

"Jau nuo pat sportinės karjeros pradžios buvome pasiruošę laimėjimams, nes jis labai darbštus, visada siekia savo tikslo ir kovoja iki galo, yra labai drausmingas - jo nereikia versti sportuoti. Be to, yra labai geros širdies - turi daug draugų, visiems stengiasi padėti. Didžiuojamės juo", - atviravo penkiakovininko motina.

Vos neiššoko per langą

Po sidabro iškovota bronza. Paklaustas, ar nenuvylė toks rezultatas, A.Zadneprovskis atskleidė penkiakovės subtilumus.
"Pirmiausia tai tikėjausi sudalyvauti garbingai. Be to, pas mus visas pjedestalas, galima sakyti, yra auksinis. Jei kitose sporto šakose, pavyzdžiui, plaukime, auksas yra trimis galvom aukštesnis, ir sidabras kai kurių plaukikų nebepuošia, tad pas mus gali nutikti visokių netikėtumų, ir kiekviena vieta yra brangi", - pasakojo sportininkas.
Toks rezultatas nenuvylė ir draugų bei artimųjų. Sužinoję rezultatą lietuviai tiesiog užtvindė nugalėtojo telefoną trumposiomis žinutėmis.

"Pirmos minutės buvo žiaurios - telefonas žinutėmis pildėsi nerealiu greičiu, per sekundę trys penkios ateina. Vieni verkė, kiti džiaugėsi. Artimiausias draugas vos iš septinto aukšto neiššoko. Sakė nežinojęs, kaip susitvardyti - draugas labai emocingas", - džiaugėsi palaikymu olimpietis.

Rungtyje kaustė baimė

Tačiau pirmiausiai sportininkas telefonu pasikalbėjo su tėvu. Pasveikinęs sūnų su pergale šis nepasibodėjo paklausti, kodėl nesisekė fechtavimas, pažėrė ir pastabų, kritikos.

"Tėvas liuks reagavo. Ne vien sveikinimų reikia. Jo pastabas visuomet išklausau, tik ne visos praverčia. Juk eina laikas, ir viskas keičiasi - ne tik žmonės, bet ir sportas, tad patarimus įvertinu kritiškai ir pasinaudoju tik tais, kurie priimtini šiandienos penkiakovei", - atviravo šiuolaikinės penkiakovės atstovas.
Dviejų olimpinių medalių laimėtojas dar ir dabar prisimena šių žaidynių sunkumus. Ypač psichologinius.

"Kausto kažkokia nežinomybė, baimė, bet tai normali reakcija. Tai keistas jausmas. Atrodo, nesi niekam nieko skolingas, bet jautiesi toks įsitempęs, viskas erzina. Taip būna - jei labai stipriai fiziškai dirbi, psichologiškai tampi jautrus", - atviravo A.Zadneprovskis.

Tačiau įtampai atslūgus, rungtis dabar galima įvertinti objektyviau.
"Jojimo rungtyje man pasisekė, nes gerą žirgą gavau. Nors sąlygos buvo labai labai sunkios - per savo sportinę karjerą niekad nebuvau matęs tiek kritimų - aš labai gerai jaučiau žirgą ir tai man padėjo. Po manęs su mano žirgu jojęs lenkas nesugebėjo taip gerai pasirodyti. Bėgime irgi nelabai kas tikėjo, kad pavysiu kiną, kuris buvo nemažai atsiplėšęs. Truputį jo gaila, nenorėčiau būti jo vietoje - su mediniu medaliu".

Pailsėti vyks į Ispaniją

Šiuo metu A.Zadneprovskis gyvena, dirba ir sportuoja Vilniuje. Miesto gatvėse neatsitiktinai jį galima matyti ant žirgo - sportininkas jau penkiolika metų Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos patrulių rinktinės Raitosios policijos kuopos patrulis.

Susitikus rugsėjo 1-osios popietę Klaipėdoje, jis jau rengėsi vykti atgal į sostinę.
Naujųjų mokslo metų proga palydėjęs dukrą Anastasiją į pirmą klasę Klaipėdoje, A.Zadneprovskis džiaugėsi, jog pusseptintų metų mergaitė entuziastingai ėjo į mokyklą ir laukia, kada prasidės pamokos.
Visa jo šeima čia, Klaipėdoje, tad pas tėvus, dukrą, jos motiną A.Zadneprovskis grįžta gana dažnai - kas dvi savaitės.

O Vilniuje, galima sakyti, visas likęs penkiakovininko gyvenimas - treniruotės, darbas, neseniai studijuoti į sostinę persikraustė ir jaunesnysis brolis.
Paklaustas, ar su drauge neplanuoja vestuvių, dar šeimos pagausėjimo, sportininkas buvo atviras - jie niekur neskuba, dabar tiesiog laukiantys, kada aprims žiniasklaidos dėmesys, baigsis visi oficialūs pagerbimai bei priėmimai ir visi trys galės išvažiuoti pailsėti.

"Pastaruosius metus visiškai neturėjau atostogų, tad laukiu, kol nurims viskas ir galėsiu su drauge ir dukra išvažiuoti į Ispaniją. Jau ir bilietus turime, tad tikiuosi pailsėti", - vylėsi A.Zadneprovskis.

Paklaustas apie sportinius ateities planus penkiakovininkas juos vertino atsargiai.
"Nežinau, ar dalyvausiu kitose olimpinėse žaidynėse, dar juk ketveri metai. Dabar tenoriu pailsėti, išsigydyti koją. Aš, kaip sportininkas, turiu siekiamybių, bet laikau tai sau tyliai. Kad psichologiškai labai neapkrautų įsipareigojimai, geriau apie tai nerėkti", - aiškino dviejų olimpinių žaidynių medalininkas.

nuotraukos Y/laikini/zadneprovskis

Audiencija: į Lietuvą atvykusi Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II pagerbė ir mūsų šalies sportininkus, tarp kurių buvo ir A.Zadneprovskis.

Likimas: Edmundas Margevičius, treniravęs A.Zadneprovskio tėvą, vėliau tapo olimpiečio pirmuoju treneriu ir jauną sportininką pakvietė gyventi į Kauną.

Šeima: tėvas Viačeslavas Zadneprovskis, taip pat penkiakovininkas, motina Tatjana ir jaunesnysis brolis Vladimiras. Pastarajam dabar 23 metai, jis studijuoja Vilniuje ir taip pat sportuoja - žaidžia futbolą.

Sidnėjus: pirmųjų olimpinių žaidynių metu Australijoje, Sidnėjuje.
Pradžia: vos kelerių metų Andrejus jau buvo sodinamas ant žirgo, kurio dar bijojo.
Savybė: dabar penkiakovininkas puikiai geba valdyti bet kurį žirgą ir laimėti medalius net pačiomis nepalankiausiomis sąlygomis.


Svarbiausių varžybų rezultatai

Metai Varžybos Vieta
1997 Pasaulio čempionatas 3
2000 Pasaulio čempionatas 1
2000 Olimpinės žaidynės 7
2001 Europos čempionatas 1
2002 Europos čempionatas 2
2004 Pasaulio čempionatas 1
2004 Olimpinės žaidynės 2
2006 Europos čempionatas 16
2006 Pasaulio čempionatas 3
2008 Olimpinės žaidynės 3