Sumuštas ir sąmonę praradęs klaipėdietis įmestas į upę


2010-07-28
Daiva Janauskaitė
Sumuštas ir sąmonę praradęs klaipėdietis įmestas į upę

Tik per plauką likęs gyvas klaipėdietis Marius Šilauskas ligoninėje kovoja su sunkiu plaučių uždegimu, kuris užklupo po to, kai jį sumuštą ir apalpusį pačiame miesto centre, stebint daugybei žmonių, įmetė į Danės upę.

Švęs antrą gimtadienį

Vaikiną ligoninėje lankantys draugai juokauja, kad nuo šiol Mariaus gimtadienį švęs dukart per metus. Tačiau vaikino tėvams suvokimas, jog sūnus vos išvengė beprasmės žūties, ir šiandien dar stingdo kraują.

„Bandysime ieškoti sūnų išgelbėjusių vaikinų. Jie – tikri didvyriai. Pagalvojau, ar aš būčiau naktį šokęs į upę, ir negaliu kategoriškai teigiamai atsakyti. Nemoku žodžiais išreikšti dėkingumo, kurį jiems jaučiu“, – kalbėjo iš upės dugno ištraukto 20-mečio vaikino tėvas Linas Šilauskas.

Plepėjo su merginomis

Incidentas, kurio metu vos nebuvo nužudytas dvidešimtmetis, įvyko sekmadienio naktį. Marius su draugais linksminosi įstojimo į Klaipėdos universitetą proga. Jaunuoliai buvo išgėrę alaus, ketino eiti į klubą.

Vasaros naktimis Danės krantinė tampa jaunimo susitikimų vieta, tad ir tąnakt beveik visi suoliukai buvo užimti. M.Šilauskas su keliais draugais ir draugėmis plepėjo visai netoli Biržos tilto.

Ant gretimo suoliuko sėdėjo keturios merginos, porą kurių M.Šilauskas ir jo bičiulės pažinojo iš matymo. Merginos prisijungė prie linksmos kompanijos, užsimezgė bendras pokalbis.

Nuspyrė į vandenį

„Aš stovėjau priešais suolą, greta buvo viena tų keturių panelių kompanija. Nerodžiau jai jokio ypatingo dėmesio. Staiga nuo tilto pusės atėjo aukštas, gal dviejų metrų vaikinas ir man trenkė. Toliau nieko nepamenu. Pabudau ligoninėje“, – pasakojo M.Šilauskas.

Šalia buvęs vaikino draugas pasakojo, kad nepažįstamasis, nieko aiškaus nepasakęs, trenkė Mariaus galvą į metalinę šiukšliadėžę. Nuo smūgio šis prarado sąmonę, o užpuolikas sukniubusį vaikiną nuspyrė į vandenį.

Tuo metu aukšto nepažįstamojo draugai puolė vytis į senamiestį pasileidusius M.Šilausko bičiulius. Kažkuris šaukė, kad ir bėglius sumes į vandenį.

Nebesitikėjo išvysti gyvą

„Paskui tie, kurie mus užpuolė, kažkur dingo. Pribėgome prie krantinės, bandėme įžiūrėti kylančius burbulus, bet vanduo buvo lygus. Buvome visiškai sutrikę. Prie mūsų susirinko didelis būrys žmonių. Kažkas skambino gelbėtojams, greitajai pagalbai. Ugniagesiai privažiavo prie kito kranto, todėl jiems teko sukti ratą. Kai jie mus pasiekė, viskas jau buvo baigta, – kraupias akimirkas prisiminė M.Šilausko draugas. – Prisipažinsiu, kad neturėjau vilčių pamatyti Marių gyvą. Tik staiga netoliese sėdėję du kiek vyresni vaikinai įšoko į laivelį, nusimetė drabužius ir puolė į upę. Skenduolį rado ne iškart. Vienas paniro ir nuo dugno ištraukė jį už kojos. Kelias akimirkas atrodė, jog Marius negyvas, kūnas buvo suglebęs. Bet kai vaikinai įkėlė jį į laivelį, pamatėme, kad kvėpuoja.“

Nors bičiuliai pasakojo, jog iš vandens ištrauktas draugas šypsojosi, prašė rūkalų, tai tebuvo nesąmoningi veiksmai.

Akivaizdu, kad nuo mirties vaikiną skyrė tik keletas minučių.

M.Šilausko tėvas dalijosi baimėmis dėl sūnaus sveikatos. Mat rentgeno nuotraukoje medikai pamatė vaizdą, primenantį tuberkulioze sergančio žmogaus plaučius. Jie pilni purvino upės vandens. Nuo ūmaus plaučių uždegimo vaikinas gydomas stipriais antibiotikais. Be to, M.Šilauskui sukrėstos smegenys, sumuštas veidas ir inkstai.

Mušeika spruko į užsienį?

M.Šilausko brolis ir draugai ėmėsi ieškoti ne tik smurtautojo, bet ir jo auką išgelbėjusių vyrukų. Per bičiulių draugus jie išsiaiškino, kad tai vos pora metų už Marių vyresni Erikas ir Saulius.

Iškart po to, kai greitoji pagalba išgelbėtąjį išvežė į ligoninę, šie nuėjo į klubą. Nei padėkų, nei šlovės jaunuoliai nereikalavo.

„Tas vaikinas tikrai neatrodė išgėręs. Tiesiog nežinia ko labai įpykęs. Panašu, kad jis siekė pačių blogiausių tikslų. Ko gero, parvažiavęs iš užsienio jis čia jautėsi galįs daryti ką nori“, – įspūdžiais dalijosi M.Šilausko draugas.

Kitą dieną nukentėjusiojo draugai internete rado kaltininko anketą ir jo duomenis pranešė policijai. Tiesa, jau po kelių valandų ši anketa iš tinklalapio dingo.

Antradienį tyrėja ligoninėje apklausė M.Šilauską ir įvykį mačiusį jo draugą.

Pareigūnai apsilankė 1987 metais gimusio įtariamojo Mindaugo K. namuose, bet jo čia nerado.

Nukentėjusiojo draugai baiminasi, kad kaltininkas gali būti spėjęs išvažiuoti iš šalies, mat, jų žiniomis, šis jaunuolis visai neseniai grįžo iš Anglijos. Tad nenuostabu, jog bėgdamas nuo atsakomybės jis bus paskubėjęs sprukti iš Lietuvos.

Jei dar porą kartų užsukę pas įtariamąjį pareigūnai jo neaptiks, ketinama skelbti paiešką.