Šv. Pranciškaus onkologijos centras stiebiasi į dangų


2010-04-29
Sandra Lukošiūtė
Šv. Pranciškaus onkologijos centras stiebiasi į dangų

Artėjant tradiciniam "Vilties bėgimui", sparčiai į viršų kyla ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčia. Nors šiųmetinis maratonas numato naujovių, tačiau norą jame dalyvauti jau pareiškė keli šimtai dalyvių.

Ryškėja komplekso kontūrai

Greta Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos korpuso vis labiau ryškėja būsimojo onkologinių ligonių paramos centro kontūrai.

Į viršų kylanti koplyčia – pirmoji iš onkologinių ligonių paramos komplekso statinių.

Koplyčia statoma iš privačių žmonių paaukotų pinigų, o štai paties centro statybai reikiamą sumą tikimasi surinkti iš organizuojamų įvairių akcijų. viena jų – "Vilties bėgimas".

Iki rugsėjo Šv. Pranciškaus onkologijos centro projekto paraiška turėtų būti pateikta ES struktūriniams fondams. Iš jų gautos paramos bus padengta pusė centro statybos. Likusią sumą – apie 3 mln litų – tikimasi surinkti iš žmonių aukų.

Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje apsilankę būsimojo centro atstovai iš emigravusių tautiečių taip pat sulaukė pažado prisidėti prie šių statybų.

Aukas rinks ne tik už plytas

Nors iki trečiojo "Vilties bėgimo" liko beveik mėnuo, tačiau būsimieji akcijos dalyviai jau dabar aktyviai registruojasi. Jų neatbaido ir numatytos naujovės.

Šiemet pirmą kartą maratono dalyviai turės sumokėti simbolinį 2 litų mokestį už bėgiko numerį. Iki šiol startinis mokestis nebuvo imamas.

Šv. Pranciškaus onkologijos centro direktorė Aldona Kerpytė paaiškino, kad simbolinį mokestį pasiūlė patys dalyviai, taip norintys prisidėti prie Onkologijos centro statybos.

Bėgikai taip pat turės patys pasirūpinti marškinėliais – šįkart veltui jie nebus dalijami. Turintiems juos iš pirmųjų dviejų bėgimų siūloma užsivilkti senuosius arba vilkėti savais.

Tačiau marškinėlių su "Vilties bėgimo" simbolika bus galima įsigyti vietoje už 10 litų. Dalis šių pinigų, liksiančių nuo organizacinių reikalų, taip pat bus skiriami centro statyboms.

A.Kerpytė pasidžiaugė, kad į bėgimo maratoną labai aktyviai įsitraukia Klaipėdos, Palangos, Kretingos mokyklos. Tikimasi sulaukti dalyvių iš Vilniaus ir svečių iš užsienio.

"Vilties bėgime" jau užsiregistravo keli šimtai žmonių iš įvairių Lietuvos vietų.

Prabils apie problemas

Prisidėti prie būsimojo pirmojo Lietuvoje ir Rytų Europoje Onkologijos centro statybos šiuo metu gali ir Klaipėdos muzikinio teatro bei Koncertų salės lankytojai. Jiems siūloma įsigyti simbolinių plytų.

Nors pastarosios perkamos negausiai, tačiau A.Kerpytė pasidžiaugė ir skleidžiamos informacijos nauda.

Pasak direktorės, šio centro statybos taip pat skatina vis garsiau prabilti ir apie onkologinių ligonių situaciją Lietuvoje. Tad birželį planuojamas toks pokalbis Seime.

"Onkologiniams ligoniams neužtenka tik medicininės pagalbos. Būtina ir kitokio pobūdžio parama. Labai svarbus artimųjų palaikymas ir savitarpio supratimas", – dar kartą apie būtinybę turėti Onkologijos centrą kalbėjo A.Kerpytė.

Trečiasis "Vilties bėgimas" įvyks gegužės 23 dieną 14 val.