Taksistai lūkuriuoja bankrotų


2008-12-11
Kristina Paukštytė
Taksistai lūkuriuoja bankrotų

Klaipėdiečiams ėmus itin taupyti, į keblią situaciją pateko uostamiesčio taksistai. Sparčiai mažėjant keleivių, kai kurios taksi įmonės netrukus gali bankrutuoti.

Klientų sumažėjo perpus

Nors degalai šiuo metu pinga, taksistai didėjančiais pelnais pasigirti negali. Anaiptol, – kai kurie tvirtina vos beišgalintys išsilaikyti.

Bendrovės "Uostamiesčio taksi" direktorius Artūras Merkurjevas tikino, kad ekonominės krizės padariniai smogė jo verslui – per pastaruosius keletą mėnesių klientų sumažėjo apie 50 proc.

"Taksi verslą veikia sezoniškumas – vasarą klientų būna daugiau, žiemą – mažiau. Tačiau šiemet situacija išties išskirtinė. Pernai tokiu pat laikotarpiu klientų buvo sumažėję, bet tikrai ne tiek, kiek dabar", – apgailestavo A.Merkurjevas.

Pasak jo, žmonės ėmė itin skaičiuoti savo pinigus, todėl tikėtina, kad po Naujųjų taksi automobiliais apskritai retas kas bevažinės.

Spaudžia mokesčiai

A.Merkurjevo tikinimu, didėjančių nuostolių neatperka ir krentančios degalų kainos.

"Kad šiuo metu šiek tiek atpigo degalai, nieko nereiškia, juk nuolat didėja kitos išlaidos – reikia išlaikyti, ir automobilius, ir darbuotojus, mokėti vis didėjančias palūkanas už paskolas bankams, o kai klientų mažai, mažai ir pajamų", – kalbėjo A.Merkurjevas.

Anot jo, degalai atpigo tik laikinai, jau po Naujųjų jų kaina gali vėl gerokai šoktelėti – jei naujoji valdžia nutars didinti kuro akcizą, visų rūšių degalų litro kaina išaugtų apie 10–15 centų. Dar daugiau išlaidų bendrovės patirtų ir padidinus pridėtinės vertės mokestį. Šiuo metu jis siekia 18 proc. Prognozuojama, kad nuo sausio 1-osios jis padidės dar procentu.

A.Merkurjevas pabrėžė, kad jei tokia mokesčių našta užguls bendroves, tuomet kitais metais išvengti jų bankrotų nepavyks.

Uždirbti per šventes nesitiki

Nors daugiausiai pelno taksi bendrovės uždirba per šventes, A.Merkurjevas teigti, kad taip bus ir šiemet nedrįsta.

Manoma, kad šiemet klientų bus mažiau. Jau pernai Naujųjų naktį norinčiųjų važiuoti taksi buvo kur kas mažiau nei laukta.

"Prieš keletą metų sulaukdavome po 200–300 iškvietimų iš klientų, buvusių prie miesto šventinės eglės, o pernai užfiksavome vos 12 iškvietimų. Tad gal šiemet žmonės sėdės namuose ir prie eglutės sutikti Naujųjų apskritai nebevažiuos, todėl nereikės ir taksistų paslaugų", – svarstė A.Merkurjevas.

Bendrovės "Vyjuvis" savininkas Vidmantas Narvilas – šiek tiek didesnis optimistas. Jis tikino, kad per Kalėdas ir Naujus metus klientų niekada netrūko, tad tikėtina, kad jų nesumažės ir šiemet.

Vis dėlto pastaruoju metu, pasak V.Narvilo, klientų išties kur kas mažiau, bet tai, jo manymu, dar ne ekonominės krizės padarinys.

"Daug metų dirbu šiame versle, tad seniai pastebėjau, kad klientų visada sumažėja rugsėjį, taip pat jų gerokai mažiau ir žiemą. Žinoma, dabar važinėti taksi gal ir prabanga, bet tie klientai, kurie važiavo anksčiau, važiuoja ir dabar", – įsitikinęs V.Narvilas.

Kur kas sunkesni, pasak "Vyjuvio" savininko, gali būti artėjantys metai, kai žmonių išlaidos dar labiau išaugs, o pajamos nedidės, todėl nebūtiniausių prekių ir paslaugų daugelis tikrai atsisakys.