Taupymas – sveikatos kaina


2009-01-22
Sandra Lukošiūtė
Taupymas – sveikatos kaina

Pasveikti po operacijos padeda reabilitacija. Tačiau ne visiems. Prieš tai dar reikia patekti į laimingųjų sąrašą.

Kelialapis išgaravo

Klaipėdietė Liudmila Linovskaja iki šiol viena ranka negali pakelti puodelio. Naktimis nemiega dėl kamuojančio skausmo.

Praėjusių metų lapkritį moteriai buvo operuotos peties raumens sausgyslės. Gydytojas pacientei skyrė reabilitaciją sausio pradžioje. Jis įspėjo, kad atsikratyti skausmo padės tik gera reabilitacija.

Likus trims savaitėms iki sanatorinio gydymo pradžios L.Linovskaja kreipėsi į Klaipėdos teritorinę ligonių kasą. Moteriai buvo pažadėta, kad kelialapis į Palangos sanatoriją "Linas" bus skirtas.

Paskutinę praėjusių metų dieną atėjusios pasiimti žadėtojo kelialapio klaipėdietės laukė akibrokštas. Paaiškinta, kad važiuoti į Palangą ji negalės.

"Nėra pinigų", – toks atsakymas esą nuskambėjo ne tik iš darbuotojų, bet ir Teritorinės ligonių kasos vadovo lūpų. Vietoj sanatorijos L.Linovskajai pasiūlyta ambulatorinė reabilitacija.

Skaičiuoja valstybės pinigus

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktorius Alfridas Bumblys tikino, kad ambulatorinės reabilitacijos paslaugos niekuo nesiskiria nuo sanatorinio gydymo, tik nesuteikiama nakvynė ir maitinimas.

Teritorinės ligonių kasos darbuotojai nusprendė, kad klaipėdietei patogesnė būtų ambulatorinė reabilitacija. Uostamiesčio gydymo įstaigos esą teikia tokias pat kokybiškas reabilitacijos paslaugas, tad pacientei tereikėtų išsirinkti, kurioje jų lankytis.

Palyginti su sanatoriniu gydymu, šios paslaugos kainuoja pigiau. Tad miesto gyventojams dažniau siūlomos būtent jos. Taip siekiama sutaupyti pinigų ir reabilitacijos paslaugas suteikti kuo daugiau pacientų.

"Noras važiuoti į Palangą tik dėl nakvynės ir maitinimo – neekonomiškas pinigų panaudojimas. Mes turime taupyti valstybės lėšas", – įsitikinęs direktorius.

Sanatorinis gydymas skiriamas sunkiems, vos judantiems ligoniams, neįgaliems bei gyvenantiems atokesnėse vietovėse, iš kur būtų sunku kasdien važinėti į gydymo įstaigą.

"Mes neatsisakome suteikti reabilitacijos, bet skaičiuojame valstybės pinigus", – teigė A.Bumblys.

Pasak direktoriaus, minėtai pacientei neatsakytas kelialapis į Palangą, tiesiog už maitinimą ir nakvynę pasiūlyta susimokėti. Tačiau šiuo metu nedirbančiai moteriai sukrapštyti nemažą sumą būtų keblu.

"Line" atsikrato skausmų

Medikai pastebi, kad pacientams daugiau problemų dėl sanatorinio gydymo kyla pastaraisiais mėnesiais. Turbūt ir čia kalta krizė, nelinksmai juokauja jie.

"Operacija – pirmas gydymo etapas, antrasis – reabilitacija – taip pat labai svarbus", – teigė Klaipėdos universitetinės ligoninės Sporto traumų poskyriaus vedėjas Markas Fiodorovas.

Minėtą pacientę operavęs ortopedas-traumatologas tvirtino, kad atsikratyti skausmų ir vėl normaliai valdyti ranką padėtų palangiškių sanatorija "Linas". Ši gydymo įstaiga, reabilituojant tokius pacientus, turi ilgametę patirtį. Tad nenuostabu, kad pacientei patarė rinktis "Lino" sanatoriją.

Po peties raumens sausgyslių operacijos kurį laiką neleidžiama judinti rankos, kad sugytų audiniai. Reabilitacija vėliau padeda išjudinti ranką. Per metus ligoninėje atliekama apie 200 tokių operacijų. Visiems šiems pacientams būtina reabilitacija.

"Per tris savaites sanatorijoje diena iš dienos suteikiamas visas kompleksas procedūrų. Nuo ryto iki vakaro stiprinama sveikata. Be reabilitacijos gero rezultato nepasieksi", – aiškino M.Fiodorovas.

Kalčiausias lieka gydytojas

Mieste visavertės reabilitacijos paslaugos kol kas esą neteikiamos dėl patirties stokos. Kiekvienas pacientas yra skirtingas, tad patyręs specialistas atsižvelgia į skirtingus poreikius. Mechaniškai atliekamos procedūros laukiamos naudos gali nesuteikti.

M.Fiodorovas pastebi, kad grįžę iš sanatorijų pacientai džiaugiasi puikiais rezultatais, o štai ambulatorinė reabilitacija ne visada būna efektyvi. Tad skųsdamiesi buvę pacientai vėl grįžta pas gydytoją.

"Apmaudu", – neslėpė medikas. Mat dėl blogos paciento savijautos kalčiausias lieka gydytojas.

Sporto traumų poskyrio vedėjas mano, kad geriau skirti daugiau pinigų normaliai reabilitacijai, nei vėliau gydyti komplikacijas. Be to, po sanatorinio gydymo žmogus greičiau grįžta į visavertį gyvenimą, o ambulatorinė reabilitacija trunka ilgiau.

Norėdamas išsakyti savo nuomonę, M.Fiodorovas skambino į Teritorinę ligonių kasą. Tačiau sulaukė to paties atsakymo: "Nėra pinigų".

Jei pritrūksta pinigų

Kodėl žadėtasis kelialapis išgaravo? Ir kodėl vos prasidėjus naujiems metams jau nebėra lėšų? Tuo stebėjosi ne tik pacientė, bet ir ją gydantys medikai.

Teritorinės ligonių kasos direktorius paaiškino, kad kiekvienai gydymo įstaigai ligonių reabilitacijai metams skiriama tam tikra suma. Kas mėnesį kontroliuojama, kaip panaudojami šie pinigai. Viršijančios limitą įstaigos apie tai įspėjamos ir sunkių ligonių reabilitaciją prašomos derinti su Ligonių kasa.

Ne tokiems sunkiems ligoniams sakoma "stop". Tik išimties atvejais jiems skiriama ambulatorinė reabilitacija. Ji yra pigesnė nei stacionarinė.

Tad jei gydymo įstaiga neišnaudoja skirtų pinigų, ligonius reabilitacijai gali siųsti ir metų pabaigoje. Tačiau kai kurios pinigų limitą išeikvoja dar lapkritį.

Pasak A.Bumblio, Universitetinė ligoninė kasmet ir kas mėnesį gerokai viršija reabilitacijai skirtų pinigų sumą. Tad dar nežinant, kiek pinigų bus skirta šiems metams, ligoninės siųstai pacientei siūlyta pigesnė paslauga.


2008 metais reabilitacijai skirta:

Klaipėdos universitetinei ligoninei – 6,381 mln. Lt;

Klaipėdos jūrininkų ligoninei – 3,738 mln. Lt;

Klaipėdos apskrities ligoninei – 2,983 mln. Lt;

Klaipėdos vaikų ligoninei – 1,572 mln. Lt.

Iš viso miesto gydymo įstaigoms reabilitacijos paslaugoms skirta 22,614 mln. Lt, iš jų – 16,662 mln. Lt sanatorijoms.

Populiariausios sanatorijos:


Palangos reabilitacijos ligoninė;

Palangos reabilitacijos centras "Linas";

Palangos reabilitacijos centras "Baltija";

Palangos poilsio ir reabilitacijos centras "Pušynas".

Rečiau klaipėdiečiai renkasi Druskininkų reabilitacijos įstaigas.