Uostui vadovaus E.Gentvilas


2009-05-12
Eglė Kasperavičiūtė
Uostui vadovaus E.Gentvilas

Vakar Susisiekimo ministerijoje vykusį konkursą į Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovo postą, nurungęs tris konkurentus, laimėjo E.Gentvilas. Nuo kito mėnesio jis turėtų pradėti eiti savo pareigas.

Konkurentai nusivylė

Klaipėdos valstybinei jūrų uosto direkcijai vadovauti norėjo ir uostamiesčio tarybos nariai – Klaipėdos keleivių ir krovinių terminalo generalinis direktorius Benediktas Petrauskas bei Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis. Konkurse dalyvavo ir "DFDS Lisco" keltų linijų vyriausiasis vadybininkas Kęstutis Kravcovas.

Po pokalbio su susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio sudaryta komisija daugiausiai balų – 9,5 iš 10 – skyrė E.Gentvilui. Antroje vietoje liko B.Petrauskas, surinkęs 8,4 balo, K.Kravcovas surinko 6,4, N.Puteikis – 4,2 balo. Kiekvienam pretendentui buvo pateikta po kelis vienodus klausimus.

Tačiau net ir pretendentai į uosto vadovo postą spėjo, jog vieta jau iš anksto buvo paskirta susisiekimo ministro E.Masiulio politiniu krikštatėviu laikomam bendrapartiečiui E.Gentvilui.

Atsakymais didžiuojasi

Pastarasis kategoriškai neigė tokias kalbas. "Aš net norėčiau, kad kas nors apskųstų šį konkursą. Tik ištyrus jo skaidrumą gal žmonės patikės, jog nebuvo jokio išankstinio susitarimo. Man ne gėda už savo atsakymus, todėl nesiteisinsiu. Klausimai iš tiesų buvo netikėti, bet atsakiau gerai", – po konkurso kalbėjo E.Gentvilas.

Tačiau kiti kandidatai į uosto vadovo postą tuo nepatikėjo. "Gaila, kad ministerija nusprendė pažaisti konkursą. Vieta jau seniai buvo paskirta E.Gentvilui. Mes net juokavome, kad konkurso sąlygose turėjo būti reikalavimas turėti barzdą, rūkyti pypkę, būti europarlamentaru", – neslėpė ironijos N.Puteikis.

E.Gentvilas 1997–2001 m. buvo Klaipėdos miesto meras. Jis atstovauja Liberalų sąjūdžiui. Naujasis uosto vadovas yra baigęs Vilniaus universitetą, kur įgijo geografo specialybę, vėliau tapo gamtos mokslų daktaru. Pastaruoju metu E.Gentvilas dirbo Europos Parlamente.

Naujasis uosto vadovas turėtų pradėti dirbti jau kitą mėnesį, todėl E.Gentvilui tikriausiai teks atsisakyti europarlamentaro mandato. Darbo sutartis su būsimuoju Klaipėdos valstybinio jūrų uosto vadovu bus sudaryta gavus atsakymą iš specialiųjų tarnybų, nes pagal kompetenciją jis turės teisę susipažinti su įslaptinta informacija.

Viceministras – klaipėdietis

E.Gentvilo laimėtas konkursas – ne vienintelis su klaipėdiečiais ir Susisiekimo ministerija susijęs įvykis. Labai tyliai į susisiekimo viceministro pareigas paskirtas klaipėdietis, buvęs Seimo narys ir du kartus Klaipėdos miesto tarybos narys Rimvydas Vaštakas. Jis jau pradėjo eiti savo pareigas. Naujasis viceministras koordinuos informacinių technologijų, pašto ir aviacijos sektorių darbą. Anksčiau R.Vaštakas vadovavo Vokietijos koncerno "Siemens" antrinei įmonei Lietuvoje "Baltijos automobilių technika". Nuo 2003 iki 2007 m. buvo bendrovės "Klaipėdos Smeltė" generalinis direktorius. Paskutinė naujo viceministro darbovietė buvo įmonė "Eika", kur jis ėjo Klaipėdos regiono padalinio vadovo pareigas.

R.Vaštakas yra baigęs automobilių ir autoūkio studijas Vilniaus inžinerinės statybos institute, dėstęs Klaipėdos politechnikume.