Už popieriaus lapą – 170 litų


2009-03-12
Eglė Kasperavičiūtė
Už popieriaus lapą – 170 litų

Nors jūrininkai moka šimtus litų už įvairius kursus, atestatus, diplomus ir jūrininkų knygeles, dokumentų išdavimą ketinama dar pabranginti.

Nauji diplomai

Šiais metais jūrininkai turėtų gauti naujo pavyzdžio diplomus bei kvalifikacinius liudijimus. Tačiau už dokumentus reikės mokėti žymiai daugiau. Lietuvos saugios laivybos administracija yra pateikusi Vyriausybei prašymą dėl naujų rinkliavų už jūrinius dokumentus. Administracijos direktoriaus Evaldo Zacharevičiaus teigimu, prašymas buvo pateiktas, nes padidėjo dokumentų spausdinimo kaštai.

Pasak administracijos atstovų, jūriniai blankai turės įdiegtas šiuolaikines aukšto lygio apsaugos priemones. Todėl padidėjo ir jų gaminimo savikaina.

Jei Vyriausybė pritars šiam siūlymui, nuo šių metų liepos 1 d. jūrininkų diplomai pabrangs 30–40 litų. Tuomet dokumentas kainuos 170 litų. Sertifikatų kaina padidės nuo 45 iki 70 litų.

Jūrininkų knygelės turėtų nebrangti. Už šį dokumentą jūrininkai dabar moka 190 litų.

Administracijos direktorius neigė, jog dokumentų branginimas – tik priežastis pasipinigauti. "Mes juk nieko negauname. Viskas eina į valstybės biudžetą", – tvirtino E.Zacharevičius.

Jūrininkai piktinasi

Pernai Lietuvos saugios laivybos administracija išdavė 5898 jūrinius dokumentus. Už juos į valstybės biudžetą surinkta 464,9 tūkst. litų. Tuo tarpu už laivų įregistravimą, išregistravimą ir laivų dokumentų išdavimą surinkta tik 28 tūkst. litų.

Jūrininkai mano, jog ir taip daug sumoka už įvairius sertifikatus, kursus ir kitus popierius. Pasak jų, jūrininkų knygelių pabrangimas – tai tik pasipinigavimas jūrininkų sąskaita. "Negali būti, kad popieriaus lapas ir jo spausdinimas kainuotų 170 litų", – piktinosi jūrininkai.

Galioja 5 metus

Daugiausia išduodama jūrininkų knygelių ir asmeninių gelbėjimosi liudijimų. Praėjusiais metais knygelių išduota 1497, o minėtų liudijimų – 1109.

Saugios laivybos administracijos atstovai pastebėjo, jog jūrinių dokumentų išdavimas padidėja kas penkeri metai. Būtent penkerius metus galioja jūrininkų diplomai ir kiti dokumentai. Administracija jūrininkų antplūdžio sulaukė 2006 m., todėl kito "bumo" tikimasi po trejų metų.

E.Zacharevičius teigė, jog dauguma krante dirbusių jūrininkų neteko savo darbo vietų ir vėl nori patvirtinti dokumentus ir plaukti į jūrą.


Rinkliavos už kai kurių dokumentų išdavimą

1. Už jūrinio laipsnio diplomo išdavimą – nuo 150 iki 227 Lt;

2. Jūrinio laipsnio kvalifikacijos liudijimo išdavimą – nuo 75 iki 116 Lt;

3. GJNASS radijo operatoriaus diplomo išdavimą – nuo 120 iki 182 Lt;

4. Liudijimo, išduoto pagal 1978 m. Tarptautinę konvenciją dėl jūrininkų rengimo, atestavimo ir budėjimo normatyvų, pripažinimo patvirtinimo išdavimą – nuo 105 iki 174 Lt;

5. Specialiojo liudijimo išdavimas – nuo 45 iki 64 Lt;

6. Lengvatinio liudijimo išdavimas – nuo 30 iki 85 Lt.


Palyginimui

Jūrininko knygelė – 190 Lt;

Asmens tapatybės kortelė – 80 Lt;

Lietuvos Respublikos pasas – 100 Lt.