Madas toliau diktuoja vakariečiai


2011-04-04
Vereta Rupeikaitė
Madas toliau diktuoja vakariečiai

Geriausi šiuolaikiniai statiniai – ES šalyse senbuvėse iškilę namai. Prestižiniame "Mies van der Rohe" konkurse pristatyti lietuvių darbai vėl nepateko į geriausiųjų pusšimtį.

Į didžiausią 2011 m. architektūros apdovanojimą Europoje – 60 tūkst. eurų prizą – pretendavo iš 33 šalių atsiųsti 343 projektai, įgyvendinti 2009–2010 m. Komisija iš pradžių atrinko 45 darbus, kurie puikuosis kataloge ir bus eksponuojami po Europą keliausiančioje parodoje.

Neseniai paskelbti šeši projektai finalininkai. Komisijos nariai vietoje apžiūrės visus šiuos pastatus, birželį Ispanijoje bus paskelbtas didžiojo prizo laimėtojas.

Žymaus architekto Mies van der Rohe apdovanojimas įsteigtas 1987 m. 2001 m. jis pripažintas oficialiu ES architektūros prizu. Kas dvejus metus vykstančio konkurso tikslas – išrinkti geriausius šiuolaikinės architektūros pavyzdžius ir atkreipti dėmesį į naujų koncepcijų bei technologijų plėtojimą.

Lietuvių projektai kol kas dar nebuvo atrinkti į geriausiųjų sąrašus. Pastarąjį kartą mūsų šaliai atstovavo septyni statiniai. Konkursui gali būti siūlomas bet kokios apimties ir paskirties pastatas. Komisija vertina idėjos autentiškumą ir meistriškumą, originalumą, inovatyvumą, konstrukcinius sprendinius ir jų įgyvendinimo kokybę.


Dėl pagrindinio architektūros apdovanojimo varžosi:

Berlyno naujasis muziejus (Vokietija). Architektas Davidas Chipperfieldas;

Bronks jaunimo teatras Briuselyje (Belgija). Architektai Martine De Maeseneer, Dirkas Van den Brande;

MAXXI: XXI a. meno muziejus Romoje (Italija). Architektai Zaha Hadid, Patrickas Schumacheris, Gianluca Racana;

Danijos radijo koncertų rūmai Kopenhagoje (Danija). Architektas Jeanas Nouvelis;

Akropolio muziejus Atėnuose (Graikija). Architektas Bernardas Tschumi;

Groot Klimmendaal reabilitacijos centras Arnheme (Nyderlandai). Architektas Koenas van Velsenas.


Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Gintautas Blažiūnas:

Į konkurso finalą išėjo didžiuliai objektai. Mūsų ekonomika yra tokia, kad negalime tokių didelių objektų statyti. Mies van der Rohe – žmogus, kuris vadovavosi architektūrine filosofija "mažiau yra daugiau" ("less is more"). Vertintojai tikriausiai atsižvelgia, kiek objektai atitinka architekto, kurio vardu pavadintas konkursas, kūrybos dvasią. Pas mus ją ne visada tinka pritaikyti. Gal neturime tokių užsakovų, gal neturime tokio supratimo. Jei esi ekonominėje ir kultūrinėje provincijoje, nenorėk kad tave labai smarkiai pastebėtų. Visose tokiose parodose vertinamos naujovės. Atradimai galimi, kai turi pinigų. Pas mus apskritai architektūrai skiriama nulis dėmesio – ne tik iš visuomenės, bet ir valdžios pusės. Dėl to taip išeina, kad neturime tokių blizgučių, prestižinių objektų, kuriuos finansuotų pakankamai stambios kompanijos. Išskirtinė architektūra, kurioje ryškios naujovės, kurios dar niekur nebuvo panaudotos – brangus malonumas. Pažiūrėkite, kiek pas lenkus visuose miestuose stato, kiek kranų ten gali pamatyti. Kai vyksta statybos, būna ir rezultatas. Kai kurie lietuvių autorių statiniai, dažniausiai individualūs gyvenamieji, galėtų būti pastebimi Europoje. Tačiau jie ne visada atitinka Mies van der Rohe dvasią. Kita vertus, nežinau, kaip vyksta vertinimas, kaip vertintojai elgiasi. Šiemet į finalininkus pateko pačios žymiausios pavardės...


Lietuvos siūlyti kandidatai "Mies van der Rohe 2011" prizui laimėti:

Namas ūkininko sodyboje (arch. Gintautas Natkevičius, Erikas Spūdys).

Namas Domeikavoje (arch. Vilius Adomavičius ir Vida Vyšniauskienė; bendradarbiai Nerijus Sadauskas, Agnė Daujotaitė).

Namas Kačerginėje (arch. Gintaras Balčytis).

Viešbutis ir konferencijų centras "Smilčių vilos" Palangoje (arch. Edgaras Neniškis, Vaida Sasnauskaitė, Arūnas Liola, Rolandas Liola, Rusna Vaineikytė).

Banko "Swedbank" administracinis pastatas Vilniuje (arch. Audrius Ambrasas, Vilma Adomonytė, Tomas Eidukevičius, Donatas Malinauskas).

Banko DnB NORD pastatas Rygoje (arch. Audrius Ambrasas, Mindaugas Reklaitis, Monika Sriubaitė)

Poilsio namai "Nakcižibis" Varėnos r. (arch. Arūnas Liola, Rolandas Liola, Edgaras Neniškis, Lukas Lažinskas, Liutauras Nekrošius).