Kainomis aplenksime Europą


2010-03-18
Valdemaras Puodžiūnas
Kainomis aplenksime Europą

Tik koks nors užkietėjęs liberalas iš Laisvosios rinkos instituto gali dievagotis, kad keturi litai už litrą benzino yra rinkos kaina.

Nesąmonė, nes Lietuvoje jokios degalų rinkos apskritai nėra.

Ją tik bando kurti legalūs kontrabandininkai, besikankinantys dviejų parų ilgio eilėse Panemunėje. Tautiečiai, parsivežę pilnus lengvųjų automobilių bakus pigių rusiškų degalų, niekada neįveiks nei Mažeikių monstro, nei Vyriausybės. Abiejų struktūrų tikslai ir įnoriai subtiliai harmonizuoti: kuo brangiau didmenininkas parduoda, tuo per akcizą daugiau nubyra valstybės biudžetan. O kad paprasto vartotojo pajamos pastaruoju metu tik mažėja, valdžiažmogiams nelabai terūpi.

Galbūt kai kam net smagu, kad Lietuvoje degalų kainos jau labai nedaug skiriasi nuo didžiųjų Europos valstybių. Bent tuo prilygsime ES senbuviams.

Labiausiai akis bado faktas, kad broliai latviai už benzino litrą moka pusličiu pigiau.

Lietuvoje degalų akcizo mokestis yra didžiausias Baltijos šalyse – 21 proc. didesnis nei ES minimumas. Akcizo dalis 95 markės benzino kainoje šiuo metu sudaro 38 proc., dyzelino – 28 proc.

Keista, kodėl vardan šalies gelbėjimo nuo ekonominio žlugimo galima be gailesčio piliečiams nurėžti pensijas bei socialines išmokas, atsisakyti taip ilgai ir nuobodžiai deklaruotos šeimos politikos, karpant išmokas už vaikučius, kelti mokesčius bei akcizus?

Juokingai atrodo bandymai surasti kartelinius degalinių susitarimus. Juk degalinėms atitenka tik 6–9 proc. benzino kainos.

Akivaizdu, kad būtina sumažinti akcizą ir pagaliau sukurti laisvą degalų rinką. Tegu į Lietuvą iš viso pasaulio plaukia pigesnis benzinas.

Tačiau Vyriausybei tai – neįmanoma misija. Lengviau teigti, kad taip pildomas biudžetas, iš kurio mokamos socialinės išmokos ir algos valstybės tarnautojams bei biudžetininkams. Nutylint, jog tų išmokų dėl to paties akcizo ir monopolininko gaminamo benzino kainų nebepakanka už brangstančius degalus bei paslaugas sumokėti.

Belieka laukti vežėjų protestų.

Bet ar išgirs juos valdžia? Greičiau vandens patrankomis nupraus.